Как да използваме IT като синергия за образованието, здравеопазването, бизнеса и да създадем цяла млада технокласа: инж. Т.Иванова

25.03.2021 10:08 0 | Прочетена (682)

„80% от цялата IT-индустрия на България е съсредоточена в 23-ти МИР, затова няколко от моите 23 проекта за него са насочени именно към превръщането на високотехнологичните компании в източник на синергия за развитието на всички сфери. Работата на народния представител от този район е да създаде нормативната рамка, която да направи възможно това. За съжаление, нито досегашните депутати, нито местните власти са го направили. От което сме изгубили всички и най-вече нашите деца.
На първо място, генерирането на големи обороти и високи доходи, което осигуряват технологичните компании е нещо, с което имаме основание да се гордеем, но е много по-важно да развием и да разширим на тяхната база този успех. И сега имаме тенхопарк и бизнеспарк в 23-ти МИР. Законодателят трябва да създаде такива условия на инвеститорите и местните власти, че те да насърчат разкриването на още и още паркове, които да събират огромния потенциал на IT-индустрията. Говоря за стимули за привличането на компании от цял свят”, пише инж. Таня Иванова, кандидат за народен представител от 23-ти МИР и веднага дава конкретни примери.
„За да бъде устойчиво това IT - развитие обаче властта следва да направи така, че парковете и компаниите от сектора да има защо да дадат своята добавена стойност за обществото.
Как? На първо място чрез насърчаването да подпомагат чрез фондове и връзки останалите бизнеси в района, особено малките. На второ място, като бъдат стимулирани да подкрепят социални и особено образователни проекти в района, за което вече има първите, макар и плахи и далеч не популярни опити. Това трябва да стане цялостна държавна политика, оформена нормативно от парламента и членуващите в него нови депутати.
Защо? Просто е: ние сме длъжни да трансформираме дигитално нашето образование и нашата наука, за което вече съм описвала своя проект. И най-важната му функция е, освен цифрова и функционална грамотност, то да подготви децата и за новите професии на 21-ви век – нещо, което сегашната ни просветна система НЕ прави. Огромната част от тези нови професии – според учените те ще бъдат 65% от всички в следващите 8 години, са свързани с IT-индустрията. Тя може и трябва да се съюзи с училищата и висшите учебни заведения в 23-ти МИР, за да работят заедно за създаване на цяла прослойка, на цяла класа нови технократи. Сега е моментът! Иначе подготвяме хора за професии, които утре просто няма да съществуват.
Разбира се, социалните проекти също са много важни. Вече съм излагала своята идея за навлизане на дигиталните технологии в здравеопазването, което би ни спестило съвсем буквално човешки животи особено чрез изкуствен интелект в спешната помощ, в диагностиката и в хирургията. Но и чисто социални активности, като например адаптиране на хора в неравностойно положение, търсене на скрити таланти. Това е посока, в която IT-секторът може, като помага на обществото, да помага и на себе си.
Естествено, част от проектите трябва да бъдат насочени и към опазване на най-голямото богатство на 23-ти МИР и на цяла София – 3-те ни планини, защото именно на технологичния бизнес, който е щадящ природата, се основава цялата идея за Зелената трансформация, на която залагаме бъдещето в следващите години като София, като България и като ЕС”, завършва инж. Т. Иванова, водач на листа №9 в 23-ти МИР, ДПС.

Неплатена форма

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |