Модерни екопазари в помощ на здравословния ни живот и на биоземеделците: Т. Иванова

24.03.2021 09:46 1 | Прочетена (590)

"Освен районът на най-добрите болници в София и на българската технологична индустрия, 23-ти МИР е събрал и най-хубавите и най-известните ни пазари. Те не са само тържища, но много повече са място, където от една страна хората се социализират и то под открито небе - без опасност от заразяване, а от друга се дава шанс на малките производители да достигнат до своите клиенти.

Аз винаги подкрепям като гражданин, като "гласувам с левовете си", за нашите пазари и ще направя всичко възможно, ако бъда избрана за народен представител, да им помогна не просто да оцелеят, но и да се развиват. Не бива да позволяваме големите вериги хипермаркети да ги разорят.

Обичам Римската стена, нищо че всъщност е Османска, заради това, че този пазар има свой особен характер, носи духа на стара София с целия квартал околовръст и нямам търпение пролетта наистина да дойде и да се потопя сред неповторимия аромат, който идва от люляците в дворовете на тамошните къщи, закътани в малките улички наоколо.

От дете семейно сме свикнали да минаваме през Красно село. С някои от продавачите направо човек може да стане приятел, докато взема от продукцията, която предлагат и обменя най-често шеги, но понякога и мъдрости за живота.

Ценя пазара на квартала Иван Вазов, заради идеята, която видях първо там, да се отдели място за биопродукти.

В тази връзка е един от моите 23 проекта за 23-ти МИР, в който се намират всички тези пазари, а и още немалко - от Младост до Борово. Идеята ми е да бъде създаден специален закон. Той трябва да защити българските пазари от нашествието на международните вериги хипермаркети. Но също така да гарантира развитието специално на еко- и фермерски пазари, където да бъде предлагана българска био- и органик - храна. Въпрос на дискусия е дали да има задължение те да заемат съответна част от площта на съществуващите тържища, или да се обособят специални.

Така ще помогнем едновременно на малките фермери, включително от 12-те села в 23-ти МИР, които отглеждат своята продукция в подножието на трите софийски планини - Витоша, Люлин и Плана, но и на търговците. Пласирането на стоката, която биофермерите - това са предимно млади и активни хора, чиято мисия е благородна и имат нужда от подкрепа, е голямо предизвикателство за тях. Понеже им липсват канали за дистрибуция, те или са принудени да влязат в схемите на големите играчи и международните търговски вериги, които ги натискат и това най-често е свързано с компромиси с качеството, или да фалират. Това не може да продължава.

Защото е важно не само за тях, но и за всички ни и за нашите деца. Здравословното хранене е един от основните фактори за поддържане на стабилен имунитет във времената на коронавирус и изобщо за добро здраве", пише Таня Иванова, водач на листа №9 в 23-ти МИР, ДПС.

НЕПЛАТЕНА ФОРМА

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 Joesph Jasprizza
    20.01.2023 05:48

    Hello econews.bg Administrator, identical listed here: Link Text

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |