Програма за софийските села: грижа за 35 000 души в полите на Витоша и Плана

18.03.2021 09:47 0 | Прочетена (1043)

„Малцина от нас си дават сметка, че само в един от софийските избирателни райони – 23-ти, имаме 12 села. В тях живеят 35 000 души. И грижата за тях най-меко казано не е приоритет на никоя власт – държавна или общинска. Имам амбицията да променя това, защото за мен няма „невидими” хора, каквито явно се явяват тези 35 000 души за различните администрации. Те имат нужда от истински свой представител. Програма за законодателно уреждане на проблемите, които са характерни не само за София с нейните села, но и за другите областни градове – Кюстендил например има 75 малки населени места в своята орбита, това е един от моите 23 проекта за 23-ти МИР”, категорична е инж. Таня Иванова. И ги изброява: Владая, Казичене, Мърчаево, Бистрица, Железница, Плана, Герман, Лозен, Панчарево, Кокаляне, Кривина, Долни Пасарел. Вероятно е единственият водач на листа в най-многомандатния район на България, която ги знае по име и ги обикаля не само по избори.

Като бивш кмет на едно от софийските села – нейното родно Владая, тя много добре познава конкретните проблеми на хората. И основен въпрос според нея е кметовете на кметства да получат законодателно правомощия за елементарни неща като действащ контрол над концесионерите по почистването, водата и другите обслужващи обществения сектор фирми, „назначени” от Столичната община. Законодателно следва да се наложи и задължителен процент, който големите общини да залагат за капиталови разходи на своите прилежащи села. Иначе "малките кметове" са с вързани ръце и не могат да решат елементарни проблеми на хората. Например транспортните. Не само за Владая е нерешен с години въпросът с недостига на линии и автобуси, които да свързват селото с центъра на града. Хората се прекачват по няколко пъти във всяка посока, което струва много време и пари. Другата тема е посоченият вчера проект – само електрически и хибриден градски транспорт да свързва градовете с

разположените в подножието на планината населени места. За да пазим въздуха и природата изобщо.
Друга много важна тема, която е тясно свързана с липсата на добра инфраструктура и транспорт: в градските села на практика бизнес няма. Дори в софийските. Особено в пандемични времена.
Голямата задача, която поставят всички кметове на градски общини с много села, които не могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони, е една. Най-накрая един парламент от многото, които се изредиха откакто сме в ЕС вече 14 г, да наложи законодателно решение на проблема с липсата на средства по Програмата за развитие на селските райони за тях.
За нас е много важно селата в градски общини да могат да кандидатстват по тази програма. Иначе на практика няма как да се направят необходимите инвестиции в канализация например. Сигурно мнозина не знаят, но тя липсва в селата в 23-ти МИР, смятан за най-елитния не само в София, но и в България. Същото важи и за пътната инфраструктура. Разделени от Околовръстния път населени места имат нужда от изграждане на подлези, на пасарели, губят се човешки животи заради липсата на средства за подобни проекти. Не е маловажно и перото за развитие на локалния туризъм по програмата за развитие на селските райони – и къщи за гости, и атракции могат да бъдат финансирани по нея, а сега общините, дори Столичната, не могат да отделят средства за това. А населението няма поминък. Нито могат да бъдат задържани младите хора. Така произвеждаме гурбетчии”, смята Таня Иванова. Като бивш републикански мотошампион, тя не пропуска и инвестициите в спортна инфраструктура. Получава се така, че в мъртви на практика села се правят съоръжения, а в кипящите от живот все още софийски – някои с по 5000 – 6000 души като Лозен, Бистрица, Казичене, това няма как да стане по програмата за развитие на селските райони. Не е редно и не е справедливо.
Таня Иванова е водач на листа №9 за 23-ти МИР, ДПС.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление

НЕПЛАТЕНА ФОРМА

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |