Зарядни постове и субсидии за е-автомобили, вместо мегаинвестиции в държавни бензиностанции: Таня Иванова

16.03.2021 10:09 0 | Прочетена (606)

"За да дишаме по-добър въздух в София, да не се срамуваме, че градът ни е на челните позиции по замърсяване и на Стария континент, и дори в света, особено през студените месеци, крайно време е да се направят реални стъпки за насърчаване на продажбите на електрическите и хибридните превозни средства. Не само заради Зелената трансформация на ЕС, която е основната цел на европейското семейство, на което сме член, но заради самите нас и нашите деца е крайно време някой в парламента да предложи и да наложи необходимите законодателни промени. Те ще направят този процес реален, бърз и качествен, защото и в това отношение последното управление не направи нищо и причини сериозно изоставане на страната ни от другите държави в Съюза. Какво правят управляващите вместо това - огромни инвестиции във възраждане на комунизма чрез верига от държавни бензиностанции. Ние в кой век живеем?

Като млад човек и като софиянка аз категорично не желая да бъдат вземани пари от джобовете ни през нашите данъци за изгубени каузи, при положение, че няма как да бъде спрян прогресът и да се правим, че промените в ЕС и в света ще ни подминат. Опазването на природната среда не е каприз, а е наше задължение пред децата ни.

Два от моите 23 проекта за 23-ти МИР, който е разположен в полите на Витоша и може да бъде определен като "белите дробове" на милионния град, са посветени на налагането на две ключови инициативи, които са във взаимна връзка.

Едната е за държавна програма за създаване на зарядни постове и станции за електрически автомобили, вместо държавни бензиностанции. А другата е конкретно субсидиране на купуването на електрически и хибридни автомобили от гражданите и институциите като процент от стойността им или като абсолютна стойност, но не по-малко от 10 000 лв. В съседна Румъния помощта е 10 000 евро за придобиване на електрически и 4250 евро за закупуване на хибриден автомобил. България е сред малкото държави, които изобщо не предвиждат такива стимули. И в същото време е държавата с най-остарял автопарк, а значи и най-замърсяващ, в ЕС. Средната му възраст е 19 години, 86% от колите са над 10-годишни, над половината са на повече от 20 г., а населението очевидно няма възможности без субсидии да ги подмени бързо и качествено.

Така ние в съкратени срокове ще подновим автопарка и ще редуцираме до минимум вредните емисии от него. По този начин ще намалим фините прахови частици, а оттам и броя на онези над 5000 живота годишно, които те отнемат. Заплахата не е по-малка от коронавирусната, съпоставима е!  Това са адекватните мерки за изчистване на въздуха в градовете ни и особено в нашия зелен район, а не слагането на незаконни и ненужни екостикери, за да бъдат удовлетворени нечии политически и лични бизнес интереси, каквито прие на изпроводяк предишният парламент.

Има и чисто практични причини - 9 държави или 1/3 от ЕС, поискаха след 2030 г. изобщо да не се продават други, освен електрически и хибридни автомобили. Докато се обърнем, и този момент ще дойде! Трябва да се действа бързо и с ясен план. Времето никак не е много.

Имам твърдо намерение да се боря за това, защото е очевидно, че ние нямаме алтернатива да го направим, а колкото повече се забавим, толкова по-скъпо ще ни струва закъснението не само като финансов разход, но и като риск за здравето", заяви Таня Иванова. Тя е водач на листа №9 в 23-ти МИР в София, ДПС.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление

НЕПЛАТЕНА ФОРМА

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |