Спешно навлизане на изкуствения интелект, за да спасяваме животи и да ускорим административното обслужване на гражданите

Свързани новини

11.03.2021 15:05 1 | Прочетена (659)

България изостава през последните години по немалко показатели, но най-много при навлизането на изкуствения интелект. А той буквално спасява животи. Всички помним как трябваха часове, за да се свържем със Спешна помощ и още много време, за да дочакаме линейка, която да откара в болница страдащ близък. Много хора издъхнаха в домовете си, по пътя или дори на прага на здравните заведения. А най-добрите болници на София и на България - Пирогов, ВМА, Медицинска академия с многото си клиники, база Лозенец и др. се намират именно в нашия 23-и МИР. В него е съсредоточени и 80% от IT-сектора.
Как решават същия проблем в другите европейски държави? Просто и евтино. Изкуствен интелект успява да поема хиляди обаждания в един и същи момент, така че да няма чакащи на линиите на Спешна помощ. Той моментално изпраща техните адреси на линейките и следи за колко време те изпълняват ангажиментите си, което в пъти намалява срока за спасяване на животи. 24 часа на ден, 365 дни в годината, без умора, без грешки, без стрес, без напрежение.
Също във връзка с коронавируса, беше разработен изкуствен интелект, който прави диагностика по гласа на пациентите, които се обаждат за спешна помощ и  определя кой от тях е инфектиран. Прави го с по-голяма прецизност от използваните в България тестове за заболяването. Така не е необходимо заразеният да използва градския транспорт, за да отиде веднъж да му вземат проба, втори път да види резултат от нея, да посети през това време работата си, аптеки, магазини и други места, които няма как да бъдат затворени и при най-свирепа карантина и така да разпространява вируса сред неограничен брой хора.
Навлизането на изкуствения интелект в здравеопазването става все по-осезаем и в диагностиката и хирургията. Успеваемостта му е много по-голяма, отколкото на лекарите в тези две направления, като практически е 100-процентова.
Ние можем да го закупим от други държави. Можем и да възложим на българската наука сама да разработи такъв и всякакъв друг вид изкуствен интелект, но преди това трябва да закрепим законодателно в кои области изкуственият интелект е приложим и в какви граници. Много ясно трябва да направим и регулация за ограничаването му в други области като безконтролното натрупване на данни, с които "се храни" изкуственият интелект. Трябва да изработим ясно и категорично и етично-моралните норми,  които да се развива изкуственият интелект. Ако изпуснем сегашния момент - следващите месеци, да направим това, изоставането ни може да се окаже фатално за бъдещето на нацията.
Това е вероятно най-важната посока на развитие на Дигиталната трансформация, за която властта в България не работи и си я представя елементарно като комисионни от купуване на това техника, както досега и както правителството е заложило в "Плана за възстановяване", който в следващите години ще реализираме с евросредства.  Но аз ще се боря с всичките си сили за тази трансформация.
Имам готовност да предоставя правна рамка за навлизането на изкуствения интелект в здравеопазването, която да позволи бързото прилагане в практиката на новите технологии в медицината. Само така можем да се оттласнем от срамната водеща позиция в света по смъртност, ниската продължителност на живота, последното място в ЕС по качество на медицината, тоталната липса на реален международен обмен.
Друг от моите проекти по дигитална трансформация на държавата е свързан с бързото прилагане на изкуствения интелект в администрацията на всички нива. Всички се смяхме на опита "Български пощи" да въведе чат-бот, който дава единствено съобщение "Тук не е информация" преди няколко месеца. Докато в същото време, когато пътуваме, от години знаем от собствен опит как светкавично и удобно работи изкуственият интелект на всички видове администрации, на летища, железници, градски транспорт, туристически и исторически обекти, много от които са публични или с публично участие.
Освен ефективността на работата на администрацията, особено свързан с отговори на въпроси на гражданите, подаване на документи и всякакви други процедури, които сега отнемат много време и психическа енергия на хората, изкуственият интелект ще доведе и до значително съкращаване на разходите за издръжка на чиновниците и учрежденията, което ще освободи огромен финансов ресурс за инвестиции в други направления на бюджета - поне 3 милиарда лева годишно.
Най-добре би било те да бъдат влагани в дигитално образование и в научни разработки, за да постигнем действително качествен и ускорен растеж и развитие.
За да ускори процеса на навлизане на изкуствения интелект в публичната администрация и свързаните с нея дейности, законодателят трябва да даде рамките на тази технологична революция в полза на гражданите. Моят екип има готовност да предложи такива промени.


инж. Таня Иванова, водач на листа №9 за народни представители в 23 МИР - София, ДПС

Купуването и продаването на гласове е престъпление
Неплатена форма

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 paursoppy
    12.01.2023 19:53

    All Uqora products have a shelf life of 2 years and the expiration date should be stamped at the bottom of all our products best cialis online Used roidsmall several times with success

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |