23 000 дървета за 23-ти МИР: Т. Иванова

22.03.2021 11:11 0 | Прочетена (906)

„Поне 23 000 дървета трябва да засадим в следващите една – две години в 23-ти МИР, защото това е и един от най-презастрояваните и от най-застрашените екологично райони в България изобщо. Не само в градската му част, но дори и в неговите 12 села местните власти не се грижат за създаването на нови паркове и градини, правят се само декорации, които са от цветя и дребни храсти. Не става дума за една зелена зона, а за развитието на нови или подновяването на малки зелени зони на много места.
Какво става в момента? И последната съществуваща градинка в Борово беше разорана и подготвена за бъдеща строителна площадка. В растящия лавинообразно Малинова долина – в частта от НСА до Околовръстния път, но много повече вече в самите поли на Витоша отвъд шосето, се строи усилено. Но в проектите на новите жилищни сгради и затворени комплекси не се вижда да се отделят нужните места за зелени площи. В жк Мотописта, където искам да направим нов Парк България, а също в източната и в западната част на Манастирски ливади, не само ливади, едно дърво не е пожалено.
Известни са проблемите в Младост и в Красно село и да се каже, че там строителството е спряло.
Огромен е проблемът и с междублоковите пространства – там не само дървета, ами и трева не остана – превърнати са или в импровизирани паркинги, или в по-кратки пътеки до спирки и търговски обекти.
Даже в границите на самия парк Витоша, вече навътре в една от трите  софийски планини – всичките разположени в 23-ти МИР, се използват вратички и заобикалки в законите, за да се строят къщи и имения, хотели и апартаментни комплекси. Така е в друга от планините ни – Люлин, вижте зоната на Бонсови поляни и си спомнете каква зеленина и какъв простор имаше там.
Ако бъда избран за депутат, зная как тези вратички да бъдат затворени и това е една от причините като гражданин да се кандидатирам и да се съглася да бъда водач на оглавяваната от мен листа №9 в 23-ти МИР с моите 23 проекта за по-доброто му развитие”, разказва Таня Иванова.
„Това, заради което ангажирам времето и вниманието ви днес, не е въпрос само на опазване на природата, то е защита и за самите нас – за здравето ни и за качеството на живот, което осигуряваме на себе си и своите деца.
Какво правят в другите държави по темата? Точно обратното на нас. Последното е инициативата на съседна столица – Атина, за инвестиции в малки зелени площи в градовете – наричат ги „минипаркове”.
За да диша нова София, както бихме могли да определим нашия 23-ти МИР, за да диша и целият милионен град, на който районът ни се явява нещо като бели дробове, този проект за 23 000 нови дървета трябва да се реализира час по-скоро. Предвиждам, ако стана законодател, да се осигурят поощрения за общини и граждани, които възвръщат зеленото богатство на България”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

НЕПЛАТЕНА ФОРМА

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |