До 30% по-скъпо БГ море това лято

 На море

Свързани новини

01.07.2022 15:39 0 | Прочетена (409)

Трето поредно увеличение в цените за тази година, прогнозират от туристическия бранш, пише Dnes.bg. От 10 до 30% скок очакват по Южното Черноморие, съобщиха от медията.

 
"Туризмът няма да бъде добър тази година”, коментира хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона. "Цените засега са 15-20% увеличени. Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да растат и да изкараме. Дори не се надяваме на някаква печалба, ние се надяваме да не бъдем на минус", отчете хотелиерът. Налбантов посочи още, че "за момента чужденците ги няма".


Поскъпване ще има и заради увеличената данъчна ставка за алкохолните напитки, които традиционно се консумират по Черноморието. От 1 юли ДДС за слабоалкохолните напитки се увеличава от 9 на 20%, след решение на НС.


“В разгара на летния сезон, от днес за утре! Станахме свидетели на директен изстрел в главата на българския туризъм”, заявиха в позиция от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията.


"Не мисля, че ще има друго увеличение, освен ако не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме обявили цени, завишили сме ги малко, но няма как да се справим със ситуацията по друг начин – около 20% е", поясни  Таня Желязкова, собственик на хотел в Лозенец.

"От 1 юли практика е, не само тази година, цените се вдигат. Другото увеличение, което очакваме от плануваните цени, вероятно е заради инфлацията", отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея ръстът ще бъде "от 10 до 30% на база миналогодишни цени"."Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да увеличава цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се увеличили, е много странно. Цените са договорени от предходната година. Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си гости", заяви пред БНР Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците на Слънчака. Тя обаче има предвид цените за чужденци


"Не намирам логика да увеличаваме цените за българите спрямо цените, които са договорени за чуждите ни гости, независимо дали са от източни, или от западни пазари", допълни тя. Фактите обаче са различни - чуждите пращат 20 лева ол инклузив, ние - 200 лв.


Освен това сезонът е труден, най-вече заради края на пандемията, кризата в Украйна и нивата на инфлацията. Санкциите, наложени на Русия и Беларус, почти напълно ще пресушат потока от туристи от тези важни за нас пазари към страната ни, прогнозираха експертите още през март-април т.г. “В България и в Кипър туристическият бранш тръпне в несигурност преди новия сезон”, коментира германската агенция ДПА тогава. “От всичко това може да спечели Турция. Анкара се обявява против санкциите и държи въздушното си пространство отворено за руски самолети”, прогнозира немската медия.


Кипър обаче приключи добър туристически май с 210% скок спрямо м.г., стана ясно в началото на юни. Движение има и в България, но нашите туристи предпочитат да почиват извън страната. 120% ръст на пътуванията на българите в чужбина има през май, отчете НСИ. Най-често сънародниците ни избират да пътуват до Турция, Гърция, Египет, Тунис, Дубай.

 

 


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |