В Черно море се носят украински военноморски мини: Москва предупреждава

Мини в Черно море

Свързани новини

21.03.2022 11:33 0 | Прочетена (508)

В събота руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) издаде официално морско предупреждение за опасна ситуация, която се развива в Черно море. В отговор на руската офанзива Украйна е поставила котвени мини по крайбрежието си, но впоследствие някои от тях са се откъснали от кабелите си и се носят по течението на морето, заяви тя.



"Въоръжените сили на Украйна за пореден път демонстрираха пълно незачитане на международното право и на човешкия живот, включително на гражданите на Европейския съюз", се казва в изявление на ФСБ.

 

Според агенцията, след като в края на февруари Русия е започнала мащабна военна операция срещу страната, украинските военноморски сили са създали минно поле пред всяко от черноморските пристанища Одеса, Очаков, Черноморск и Южни. ФСБ твърди, че използваните мини са предназначени за морски или речни цели и са произведени от Съветския съюз през първата половина на 20-и век.

 

С настъпването на бурните условия кабелите, свързващи мините с дънните им котви, започват да се късат. Сега мините се носят свободно в западната част на Черно море", се казва в съобщението.



Ситуацията вероятно ще стане още по-опасна, като се има предвид южната траектория на повърхностните течения в района, предупреди ФСБ. "Не е изключено отделените мини да навлязат в Босфора и по-нататък в Средиземно море", се казва още там.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |