Тарту се стреми да се превърне в европейска столица на самоуправляващите се превозни средства

Тарту

Свързани новини

20.03.2023 11:18 0 | Прочетена (243)

Преди две години съобщихме как вторият по големина град в Естония преминава от "тъп" към "умен". Сега старомодният университетски град Тарту се стреми да бъде европейска столица на самоуправляващите се превозни средства. Тази цел може да изглежда като открито амбициозен стремеж към селски град със 100 000 жители. Но дали е така, наистина?

Широко известно е, че градовете играят значителна роля в дигиталното развитие, защото често могат да реагират по-бързо от държавите. Също така, в по-малък мащаб, хората, ангажирани с развитието на общностите, знаят, че е от решаващо значение да се използват по най-добрия начин местните ресурси, които са уникални за всяка община.

Като се има предвид колко много неща се случиха след последния ни доклад, Тарту е чудесен пример и за двете. Естествено, Tartu надгражда предишния си успех в постигането на безхартиено администриране, почти въглеродна неутралност за отопление и решения за цифрова мобилност (електрически велосипеди, пътни знаци, интелигентно контролирани LED светлини).

Новите амбиции в сектора на транспорта без шофьори обединяват усилията на регионалните организации: Университета в Тарту, Естонска авиационна академия, Научен парк Тарту, и множество компании, някои от тях са израснали директно от университета.

Въз основа на това, град Тарту и общините на окръг Тарту са пуснали в движение серия от пилоти, тестове и проекти за развитие, някои от тях под центъра ZeroEST, някои от тях под Лабораторията за автономно шофиране (ADL), някои от тях под Hydrogen Valley Естония. Взети заедно, целите на региона изглеждат много по-осезаеми.


Самоуправляващ се и регионален транспорт по заявка

Като начало Тарту решава да експериментира с транспорта по заявка в региона. Организирането на редовен автобусен маршрут в слабо населените околности е неразумно. Но според Тамбет Матисен, ръководител на технологиите в ADL, това предизвикателство е идеална възможност за самоуправляващи се автомобили: често е по-лесно да се постигне мобилност без шофьори на по-малки магистрали, отколкото в гъсти градски условия. Комбинирайки тези съображения и с участието на няколко технологични компании, Tartu проведе широко популярен експеримент между 26 спирки при поискване, свързани с 66 км пътища.

Този пилотен проект предостави както на града, така и на други участници ценна информация за бъдещите предизвикателства, преди такава транспортна система да може да се прилага по-широко. Г-н Matiisen припомня например как бързо са осъзнали, че използването на светофари за навигация е неоптимално.

"Би било доста глупаво да вземем сигнала от центъра за контрол на трафика, да го преведем на зелени, жълти и червени светофари за човешка употреба и да помолим камерите на автомобилите да реагират на тях", казва г-н Матисен. "Би имало много по-голям смисъл да свържем колата директно с цифровия сигнал. "

"Направихме светофарните сигнали машинно четими по интернет и той се оказа много по-надежден от засичането, базирано на камера. Сега следващите тестове могат да започнат една крачка напред".

Освен други полезни прозрения за развитието на мобилността на бъдещето, един от стъпалата, преди самоуправляваща се кола да бъде пусната по улиците на Тарту, беше създаването на дигитален близнак на града, където колата ще може да практикува. Това, заедно с щателно картографираните улици, се оказа ценно не само в контекста на пилотния проект, но и за други заинтересовани страни.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |