Какво трябва да знаем за спорния проект за нефтени сондажи Willow в Аляска

Свързани новини

13.03.2023 13:40 0 | Прочетена (276)

Очаква се администрацията на Байдън скоро да вземе решение дали да одобри спорния проект Willow в Аляска.

Мащабният проект на ConocoPhillips за сондиране на нефт Willow в Северния склон на Аляска преминава през процеса на одобрение от страна на администрацията в продължение на месеци, което внезапно предизвика бунт на онлайн активността срещу него, включително над един милион писма, написани до Белия дом в знак на протест срещу проекта, и петиция в Change. org с над 2,9 милиона подписа, съобщава CNN.

Ето какво трябва да знаете за проекта Willow.

Какво представлява проектът Willow?

Предложеният от КонокоФилипс проект Willow е мащабно и продължило десетилетия начинание за сондиране на нефт на Северния склон на Аляска в Националния петролен резерват, който е собственост на федералното правителство.

Районът, в който е планиран проектът, съдържа до 600 милиона барела петрол. Този петрол ще достигне до пазара след години, тъй като проектът все още не е изграден.

Кой подкрепя проекта Willow?

Законодателите на щата твърдят, че проектът ще създаде работни места, ще стимулира местното производство на енергия и ще намали зависимостта на страната от чуждестранен петрол. И тримата законодатели от двупартийната делегация на Аляска се срещнаха с президента Джо Байдън и неговите висши съветници на 3 март, като призоваха президента и неговата администрация да одобрят проекта.

Коалиция от групи на коренното население на Аляска в Северния склон също подкрепя проекта, като твърди, че той би могъл да бъде така необходимият нов източник на приходи за региона и да финансира услуги, включително образование и здравеопазване.

"Уилоу дава възможност да продължим инвестициите в общностите", казва пред CNN Нагрук Харчарек, председател на групата за защита на интересите на арктическите инупиати. "Без тези пари и приходи ние сме зависими от държавата и федералните власти. "


Кой се противопоставя на проекта Willow?

Други коренни жители на Аляска, живеещи по-близо до планирания проект, включително градски служители и членове на племената в индианското село Нуиксът, са силно обезпокоени от въздействието на голямото петролно находище върху здравето и околната среда.

В неотдавнашно лично писмо до министъра на вътрешните работи Деб Хааланд кметът на Нуиксут Розмари Ахтуангаруак и други двама служители на града и племето Нуиксут заявиха, че селото ще понесе основната тежест на въздействието на Willow върху здравето и околната среда. Други "села получават известни финансови ползи от дейността, свързана с нефт и газ, но изпитват много по-малко въздействия от Нуиксут", се казва в писмото. "Намираме се в нулевата точка на индустриализацията на Арктика. "

Освен това през последната седмица в TikTok се появи вълна от онлайн активизъм срещу Willow, в резултат на което до администрацията на Байдън бяха изпратени над един милион писма срещу проекта, а петицията Change. org за спиране на Willow беше подписана от над 2,8 милиона души.


Колко лошо би се отразило това на климатичната криза?

Според собствените оценки на администрацията проектът ще генерира достатъчно петрол, за да се отделят 9,2 милиона метрични тона въглеродно замърсяване, което затопля планетата, което е равносилно на 2 милиона автомобила с газови двигатели.

"Това е огромна заплаха за климата и е в противоречие с обещанията на администрацията да се справи с климатичната криза", заяви пред CNN Джереми Либ, старши адвокат в базираната в Аляска екологична правна група Earthjustice. В допълнение към опасенията за бързото затопляне на Арктика, групите са загрижени, че проектът може да унищожи местообитанията на местните видове и да промени миграционните модели на животни, включително карибу.

Защитниците на ивиците, включително депутати от Аляска, твърдят, че проектът ще произвежда изкопаеми горива по по-чист начин, отколкото от други страни, включително Саудитска Арабия или Венецуела.

"Защо не добиваме [петрол] от ресурс, за който знаем, че е с най-добри резултати в областта на околната среда?" Републиканският сенатор Лиза Мърковски от Аляска заяви по време на неотдавнашна пресконференция.


Дали одобряването на проекта Willow ще наруши предизборно обещание на Байдън?

Да.

По време на президентската си кампания през 2020 г. Байдън обеща да прекрати новите сондажи за нефт и газ в публични земи и води - което първоначално изпълни като част от ранна изпълнителна заповед.

През 2021 г. обаче федерален съдия отмени паузата за сондиране и оттогава администрацията на Байдън отвори няколко зони за нови сондажи. Няколко от тези нови зони за сондиране на нефт и газ бяха оспорени в съда от екологични групи.

Може ли Willow да бъде оспорен в съда?

Ако проектът "Уилоу" бъде одобрен от администрацията на Байдън под каквато и да е форма, той почти сигурно ще се сблъска със съдебно оспорване.

Екологичната правна група Earthjustice заяви пред CNN, че подготвя съдебни действия срещу проекта. Адвокатите вече са започнали да излагат правната си обосновка, като твърдят, че правомощията на администрацията на Байдън да защитава повърхностните ресурси в обществените земи на Аляска включват предприемането на мерки за намаляване на въглеродното замърсяване, което затопля планетата и което Уилоу в крайна сметка ще увеличи.

Решение по проекта Willow може да бъде взето още тази седмица.

Администрацията на Байдън би могла да одобри обхвата на проекта с три сондажни площадки - каквато е препоръката на Бюрото за управление на земите в Аляска - или да предложи намалена версия на проекта с две сондажни площадки. Тя може също така да реши да откаже проекта Willow изцяло.

 Снимка: АР

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |