Защо Австрия, а не БГ е ски-хитът този сезон

Защо Австрия, а не БГ е ски-хитът

Свързани новини

02.02.2023 11:23 0 | Прочетена (413)

По БНТ отново за темата за зимния туризъм и цените по курортите. От това, което чувам, цените са сходни с тези в Австрия.

След 11 поредни години в Австрийските Алпи ще кажа няколко неща:
- цената на всеки питеен или хранителен продукт на пистата струва точно толкова, колкото и в града.
- Тоалетна може да се ползва във всяко заведение без изключение и никой не иска от клиента консумация.
- Направени са тоалетни с гледка с огледални стъкла и човек гледа от върха из цялата околност.
- цената на лифт картата покрива ползването на 270 лифта, около 800 км. писти, безплатен автобусен транспорт за целия регион и безплатни паркинги - открити, многоетажни, подземни.
- цената на лифт картата в курорт, където се е провело Световно първенство по ски алпийски дисциплини е с няколстотин лева по-евтина от тази у нас.

 


- Ако те държат краката, няма проблем на ден да изминаваш между 60 и 100 км, защото няма такова нещо като чакане на лифт. Когато едновременно се изсипаха три автобуса със скиори на един от началните лифтове, докато седнем в десетместната кабинка чакахме около 4-5 минути.
- Пистите са достатъчно широки, та там никога да не се случва струпване на хора. На някои, известни с по-трудния си релеф, почти винаги е отцепена част в ляво, където се провеждат тренировки по слалом или гигантски слалом. Поне за два завоя всеки може да се спуска редом с някой от претендентите за световна доминация.

Какво обаче е наистина важно: Това е атмосферата. Няма напрежение, няма лошо настроение, в най-трудните в атмосферно отношение дни ски училищата вадят малките деца, за да ги учат на справяне при виелица, мъгла, дълбок сняг и лед.

Цената не е самостоятелен фактор, а функция на цялостно преживяване. Да си представим как се намира паркомясто на Банско или на Боровец - ти вече ругаеш и се биеш по главата още докато опитваш да се позиционираш някъде из Северния ледовит океан. Цената за паркинга е каквато си ще неговият собственик и тя може да е по-висока от дневната цена за хотел. Отделно е тази за картата, отделно е дрането с цените за храна по пистите и накрая, за десерт, е чакането на безкрайни опашки, за да се пуснеш по писта и половина.

Тази година за първи път срещам толкова много националности по пистите. Там беше детски ски клуб от Чили - чак не повярвах на емблемите на якетата им, та отидох да попитам треньора. Беше пълно с чехи, поляци, англичани (никога преди толкова много англичани!), австралийци, унгарци (естествено!), румънци. Тенденцията е ясна: хората искат гарантирано качество и никакви извинения.

Ако човек иска да кара ски, да се разглоби от каране, да се натовари, то това няма как да се случи у нас. Да, ние сме отлично място за начинаещи, са семейства с деца, които искат да опитат заедно няколко урока. Предлагаме страхотни условия за СПА релакс, но това няма общо със ските.

Може би е крайно време да престанем да сравняваме. Всеки решава каква е целта му: малко свободно време близо до природата и час-два плъзгане със ски или каране на макс по 6 часа, докато тялото затрепери от преумора.

Казано накратко: ако търсиш състезателно трасе, не отиваш с колата си на междуселски път.

Ето подборка на някои от кадрите, които показват какъв съзнателен избор правим за ски ваканцията", пише експертът Лияна Панделиева.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |