Село във Френските Алпи разруши ски лифта си, защото вече няма сняг

02.12.2022 11:06 0 | Прочетена (175)


След няколко скърцания ръждясалото колело най-накрая бе откъснато от потъмнелия бял стълб, който някога гордо се издигаше на планинския склон.

Около стотина души се събраха в малкото френско алпийско селце Сен-Фирмин, за да се сбогуват със ски лифта си, докато малък екип работеше по демонтирането му в края на миналия месец.
Причината? Не се използва от години - защото вече нямаше сняг.

"Глобалното затопляне се случи и това промени гледната ни точка към този обект", казва пред CNN Дидие Бозон, 63-годишен жител на Сен Фирмен и служител в селото.

"Трябваше да го върнем на природата", добави той.
Френската екологична група Mountain Wilderness е натоварена със задачата да демонтира ски лифта.

Първоначално ски площадката е построена през 1964 г. , за да помогне на децата от селото да се научат да карат ски някъде близо до дома си, преди да се захванат с по-предизвикателни писти из Алпите.

Въпреки че някога се е радвал на редовни зимни снеговалежи, през последните десетилетия положението се е влошило. Това е ситуация, която в момента се наблюдава в други френски и европейски ски курорти, тъй като климатичната криза е обвинявана за съкращаването на ски сезона и намаляването на снежната покривка в планините и ледниците.

"Липсата на сняг означаваше, че за последен път се е провело преди около 15 години и то само за един уикенд. Оттогава той не е използван повече", казва Бозон за ски лифта в селото си.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |