Изригващи езера, загадъчни кратери, "пожари-зомбита": как климатичната криза променя арктическата вечна замръзналост

22.11.2022 11:12 0 | Прочетена (292)

Преди четири години Морис Джей Алекси трябва да се изнесе от къщата, построена от баща му в Аляска през 1969 г. , защото тя потъва в земята и водата започва да прониква в дома му.

"Блатата се появяват между къщите, навсякъде в нашата община. В момента има седем къщи, които са обитаеми, но са много наклонени и потъват в земята, докато говорим", каза Алекси по телефона от Нунапичук, село с около 600 души население. "Навсякъде има застой. "


 


Сградите в Нунапичук, Аляска, потъват в резултат на размразяването на вечната замръзналост. (Сю Натали, Център за изследване на климата Удуел)


 

Някогашната тревиста тундра сега е осеяна с вода - казва той. Техните земи са пресечени от широки 8 фута дъсчени пътеки, които общността използва, за да се придвижва от едно място до друго. Дори някои от мостчетата са започнали да потъват.


 

"Това е като малки точки от тундрата. Преди това в цялата ни община имаше обикновена трева. Сега то се е превърнало в постоянно водно блато. "

Размразяването на вечната замръзналост - отдавна замръзналият слой почва, който от хилядолетия е в основата на арктическата тундра и бореалните гори на Аляска, Канада и Русия - променя живота на хора като Алекси. То също така драматично променя полярния пейзаж, който сега е осеян с огромни дупки, новообразувани или пресушени езера, рушащи се морски брегове и пожари.


 

 Пренебрегвани и подценявани

За размразяването на вечната замръзналост трябва да се тревожат не само 3,6 милиона души, които живеят в полярните региони.

Всички го правят - особено лидерите и политиците в областта на климата от близо 200 държави, които се събираха в Египет за COP 27 - годишната среща на върха на ООН за климата.

Огромното количество въглерод, съхранено в най-северните части на нашата планета, е пренебрегван и подценяван фактор за климатичната криза. В замръзналата земя се съхраняват около 1 700 милиарда метрични тона въглерод - приблизително 51 пъти повече от количеството въглерод, което светът е изпуснал като емисии от изкопаеми горива през 2019 г. , според НАСА. Възможно е тя вече да отделя толкова парникови газове, колкото и Япония.

На размразяването на вечната замръзналост се обръща по-малко внимание, отколкото на главозамайващото свиване на ледниците и ледените покривки, но според учените това трябва да се промени - и то бързо.

"Вечната замръзналост е нещо като мръсен братовчед на ледените покривки. Това е погребан феномен. Не го виждате. Тя е покрита с растителност и почва", казва Мерит Турецки, директор на Института за арктически и алпийски изследвания към Университета на Колорадо в Боулдър. "Но е там долу. Знаем, че е там. И има също толкова важно въздействие върху глобалния климат. "

Това е особено належащо, тъй като нахлуването на Русия в Украйна спря голяма част от научното сътрудничество, което означава потенциална загуба на достъп до ключови данни и знания за региона.

 


По-топлите лета - Арктика се затопля четири пъти по-бързо от средното за света - са отслабили и задълбочили горния или активния слой на вечната замръзналост, който се размразява през лятото и замръзва през зимата.

Това размразяване събужда микробите в почвата, които се хранят с органична материя, и позволява на метана и въглеродния диоксид да излязат от почвата в атмосферата. То може също така да отвори пътища за издигане на метан от резервоари, намиращи се дълбоко в земята.

"Вечната замръзналост е служила основно като фризер на Земята за древна биомаса", казва Турецки. "Когато тези същества и организми умират, тяхната биомаса се включва в тези замръзнали почвени слоеве и се запазва с течение на времето. "


 

Тъй като вечната замръзналост се размразява, често по сложни начини, които не са ясно разбрани, капакът на фризера се отваря и учени като Турецки удвояват усилията си, за да разберат как ще се случат тези промени.
 
Климатична дива карта

Вечната замръзналост е особено непредсказуема "уайлд кард" в климатичната криза, тъй като все още не е ясно дали въглеродните емисии от вечната замръзналост ще бъдат относителна капка в морето или опустошително допълнение. Последните оценки сочат, че обемът на въглеродните емисии от вечната замръзналост до края на този век може да бъде равен или по-голям от днешните емисии на основните държави, които емитират изкопаеми горива.

"Съществува известна научна несигурност за това колко голяма е тази страна. Ако обаче се придържаме към сценарий с високи емисии, тя може да бъде толкова голяма или по-голяма от тази на САЩ", казва Брендън Роджърс, научен сътрудник в Центъра за изследване на климата "Удуел" в Масачузетс.

Той описва вечната замръзналост като спящ гигант, чието въздействие все още не е ясно.


 

„Ние просто говорим за огромно количество въглерод. Не очакваме всичко да се размрази... защото част от него е много дълбоко и ще отнеме стотици или хиляди години“, каза Роджърс. "Но дори и малка част от тях да попаднат в атмосферата, това е голям проблем. "

Прогнозите за кумулативните емисии на въглероден диоксид от вечната замръзналост от 2022 г. до 2100 г. варират от 99 гигатона до 550 гигатона. За сравнение, според статия, публикувана през септември в списание Environmental Research Letters, понастоящем САЩ изхвърлят 368 гигатона въглероден диоксид.


 

Рязко размразяване


Не всички модели на изменението на климата, които политиците използват за изготвяне на своите и без това мрачни прогнози, включват прогнозни емисии от размразяването на вечната замръзналост, а тези, които го правят, предполагат, че то ще бъде постепенно, казва Роджърс.


 

Той и други учени са обезпокоени от разпространението на внезапното или бързо размразяване на вечно замръзналите райони, което може да предизвика шок в ландшафта и да освободи много повече въглерод, отколкото при постепенното затопляне отгоре надолу.


 

Традиционното схващане за размразяването на вечната замръзналост е, че това е процес, който разкрива слоевете бавно, но "рязкото размразяване" разкрива дълбоките слоеве на вечната замръзналост по-бързо по редица начини.

 

Например езерото Биг Трейл в Аляска, наскоро образувано езеро, изхвърля мехурчета метан - мощен парников газ, който идва от размразяващата се вечна замръзналост под водата на езерото. Метанът може да попречи на тези езера да замръзнат отново през зимата, излагайки по-дълбоката вечна замръзналост на по-високи температури и разрушаване.

 

Бързото размразяване на вечната замръзналост се случва и в резултат на силните горски пожари, които обхванаха части от Сибир през последните години, казва Роджърс. Понякога тези пожари тлеят под земята в продължение на месеци, дълго след като пламъците над земята са потушени, което им дава прозвището "пожари-зомбита".

"Самите пожари ще изгорят част от активния слой (на вечната замръзналост), като ще изгорят почвата и ще освободят парникови газове като въглероден диоксид", казва Роджърс. "Но тази изгоряла почва е била и изолационна, като е поддържала вечната замръзналост хладна през лятото. След като се отървете от нея, много бързо ще получите много по-дълбоки активни слоеве, а това може да доведе до по-големи емисии през следващите десетилетия. "


 


 

През последните 10 години в отдалечения далечен север на Сибир са се появили кратери. (Евгени Чувилин/Skoltech)

 

Дълбока тревога предизвиква и внезапната поява на около 20 идеално цилиндрични кратера в отдалечения далечен север на Сибир през последните 10 години. Смята се, че те са с диаметър десетки метри и са причинени от натрупване и експлозия на метан - непознато досега геоложко явление, което изненада много учени, занимаващи се с вечната замръзналост, и може да представлява нов път за излизане на метан, който преди това се е съдържал дълбоко в земята.

 

"Арктика се затопля толкова бързо", казва Роджърс, "и там се случват луди неща. "


 

 

 

 На снимката: Новообразувани езера във вечно замръзналия пейзаж на руския Сибир


 

Източник: CNN

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |