Осем държави от ЕС спъват нови закони за хуманно отношение към животните

30.01.2023 11:09 0 | Прочетена (345)



Осем държави-членки на ЕС, водени от португалската делегация, предлагат ключови реформи в законодателството за транспортиране на животни, които предстои да бъдат обсъдени на Съвета по земеделие и рибарство на 30 януари.
Позицията им призовава за продължаване на транспортирането на живи животни в и извън ЕС, вместо да подкрепя преминаването към използването на хладилна верига за износ на месо, а не на живи животни. Други препоръки включват необходимостта от подобряване на транспортните условия и планове за действие в извънредни ситуации.

Коментирайки документа от Португалия, Гърция, Испания, Франция, Ирландия, Латвия, Литва и Румъния, който противоречи на обществените искания за намаляване на транспорта на живи животни в ЕС и за цялостно прекратяване на износа на живи животни извън ЕС, Джо Моран, директор на Бюрото за европейски политики в ЧЕТИРИ ЛАПИ, споделя: „Позициите, изразени в този документ, са крайно разочароващи. Във време, в което гражданите на Европейския съюз очакват амбициозни предложения за хуманно отношение към животните – включително за регулиране на транспортирането на живи животни – виждаме желание от някои да продължат със същата повредена система, за която е доказано, че се проваля отново и отново. Заглавията във вестниците, съобщенията в онлайн медиите и социалните мрежи са пълни с доказателства за неуспехите на транспортирането на животни на дълги разстояния, по шосе и по море и въпреки това някои държави-членки се стремят да пожертват желанията на гражданите заради промяната на икономическата целесъобразност.“
Повече от 40 години политиците в Брюксел се борят с това как най-добре да управляват търговията с животни. Към този момент „Подобряването“ на транспорта на живи животни се оказа едно безсмислено усилие. Само амбициозна реформа на правилата за транспортиране на живи животни в ЕС и забраната за износ на живи животни извън ЕС ще има значение.
За щастие, други държави-членки, Европейската комисия и много членове на Европейския парламент, признават тази необходимост. Надяваме се, че те ще продължат да настояват за ограничения на времето за пътуване, за край на износа на живи животни и за преминаване към търговия с месо, вместо слабите законодателни предложения, представени в този документ“.



ЧЕТИРИ ЛАПИ:
ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Франция, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения. www.four-paws.bg.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |