65% от растенията и животните в Антарктида може да изчезнат. Емблематичните пингвини са най-застрашени

Пингвини

Свързани новини

29.12.2022 09:57 1 | Прочетена (399)

Беше само въпрос на време климатичните промени и замърсяването, причинени от човека, да достигнат и най-изолирания континент на планетата. С повишаването на глобалната температура девственият ландшафт на Антарктида вече се променя, а нови изследвания показват, че повечето от растителните и животинските видове в региона, включително емблематичните пингвини, са в беда.

Проучването, публикувано в списание PLOS Biology, показва, че 65% от местните видове в Антарктида, сред които на първо място са императорските пингвини, вероятно ще изчезнат до края на века, ако светът продължи да действа по обичайния си начин и не успее да ограничи затоплящите планетата емисии на изкопаеми горива.

Проучването показва също, че настоящите усилия за опазване на природата в Антарктида не са ефективни за бързо променящия се континент. Изследователите стигат до заключението, че прилагането на допълнителен слой от икономически ефективни стратегии, които те излагат в проучването, може да спаси до 84% от уязвимото биологично разнообразие на Антарктида.

"Антарктида всъщност не допринася за изменението на климата; там не живеят голям брой хора, така че най-голямата заплаха за континента идва отвън", казва пред CNN Жасмин Лий, водещ автор на изследването. "Наистина се нуждаем от глобални действия по отношение на изменението на климата, както и от повече местни и регионални усилия за опазване, за да дадем на антарктическите видове най-голям шанс да оцелеят в бъдеще.

Географската изолираност на Антарктида отдавна е предпазила континента от засилващите се последици от климатичната криза и други екологични бедствия, които поразяват останалата част от света, като горските пожари, наводненията и сушата. Учените вече са наблюдавали значителни промени в северната част на Арктика, която се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата.

Въздействието на климатичните промени в Антарктида обаче тепърва започва да се проявява. Последните данни например показват, че морският лед в Антарктида намалява по-бързо, отколкото преди десетилетия.

Проучването от четвъртък показва, че изчезването на морския лед застрашава няколко вида морски птици, като императорските пингвини и пингвините Адели, които разчитат на леда от април до декември, за да свият малките си. Ако ледът се разтопи по-рано или замръзне по-късно през сезона в резултат на повишаването на температурите, пингвините се затрудняват да завършат репродуктивния си цикъл.

"Тези емблематични видове, като императорските пингвини и пингвините Адели, са изложени на риск и е наистина тъжно да си помислим, че Антарктида е една от последните големи пустини на планетата, а човешкото въздействие се вижда и усеща там", казва Лий. "Невероятно тъжно е да си помислим, че можем да доведем тези видове до изчезване. "


 Снимка: Wolfgang Kaehler/LightRocket/Getty Images

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 001 Jed
    02.01.2023 12:40

    When I originalkly commewnted I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is therde any way you can remove me from that service? Thank you! Course for bodybuilders web site pump muscle

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |