Императорските пингвини в Антарктида са застрашени от изчезване

07.11.2022 11:02 0 | Прочетена (304)

Тъй като антарктическите императорски пингвини са все по-застрашени от климатичната криза, тези нелетящи морски птици ще получат нова защита по силата на Закона за застрашените видове (ESA).

Тъй като глобалното затопляне топи морския лед, от който зависи оцеляването на пингвините, Службата за риболова и дивата природа на САЩ вече категоризира вида като застрашен. Федералната агенция вписва "застрашените видове като застрашени или изчезващи, независимо от страната им на произход"

Съобщението бе направено повече от година след първоначалното предложение на службата за защита на императорските пингвини по силата на ESA.

Императорските пингвини разчитат на морския лед, за да формират колониите си за размножаване, да избягват хищниците в океана и да търсят храна. Но с повишаването на температурата на Земята във връзка с емисиите на парникови газове и въглероден диоксид морският лед е застрашен от изчезване.

Когато поради глобалното затопляне морският лед се топи или се разпада по-рано от очакваното, цели колонии пингвини могат да намалеят или да изчезнат.

"Това вписване отразява нарастващата криза с изчезването на видовете и подчертава значението на ESA и усилията за опазване на видовете, преди намаляването на популациите им да стане необратимо", казва Марта Уилямс, директор на Службата за риболова и дивата природа на САЩ.

 По данни на Океанографския институт Уудс Хоул в Масачузетс за 30 години морският лед на Антарктическия полуостров се е стопил с повече от 60 %. И ако императорските пингвини страдат и намаляват, вероятно и други видове в екосистемата са изложени на риск поради климатичната криза. Императорските пингвини се хранят с крил, риба и калмари в морето, но също така служат за плячка на леопардови тюлени и косатки.

"Изменението на климата оказва огромно влияние върху видовете по целия свят и справянето с него е приоритет за администрацията на Байдън. Включването на императорския пингвин в списъка е тревожен сигнал, но и призив за действие", казва Уилямс.

 По крайбрежието на Антарктида има около 61 размножителни колонии на императорски пингвини, които според Службата за рибни ресурси и дива природа на САЩ се състоят общо от 270 000 до 280 000 размножителни двойки (или 625 000 до 650 000 отделни пингвини, включително младите). Понастоящем популацията на птицата е стабилна, но според проучванията до 2050 г. популацията на императорския пингвин ще намалее с 26-47% или ще спадне до 185 000 или 132 500 гнездящи двойки, съобщава службата.



Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |