Историческата суша в Калифорния доведе до 3 млрд. долара загуби на приходи от реколтата за 2 години

Суша в Калифорния

Свързани новини

05.12.2022 11:26 0 | Прочетена (346)

Според проучване, изготвено за Калифорнийския департамент по храните и земеделието, силните суши в Калифорния, водещия селскостопански щат на САЩ, са довели до загуби на приходи от реколтата в размер на най-малко 3 млрд. долара през последните две години.

Изследването разкрива, че доставките на повърхностна вода в Централната долина като цяло са намалени с 43% през 2021 и 2022 г. , което принуждава калифорнийските фермери да оставят над 1,3 милиона декара незасадени площи - най-много незасадени площи в последно време.

 

Съобщава се, че Централната долина, в която се отглеждат почти една четвърт от всички засадени в САЩ храни, включително 40% от плодовете и ядките, е понесла най-тежкия удар досега, като лозята и зеленчуците са основният източник на загуба на приходи.

"Стратегическото краткосрочно безстопанственост на земята беше най-често срещаното решение за адаптиране на културите при тази суша", се казва в доклада. "При някои култури, като ориз и други полски и зърнени култури, се наблюдаваше интензивно бездействие", а производството на говеждо месо и мляко беше "по-ниско от очакваното".


 

Около 70% от напояваните земи в басейна на река Колорадо се използват за отглеждане на фураж за добитъка, а според доклада сушата неизбежно води до повишаване на цените на тези култури.

Ситуацията може да се влоши още повече, тъй като през 2023 г. южните земеделски райони на щата, които зависят от водата от намаляващата река Колорадо, вероятно ще станат обект на повече угари, смята Хосе Меделин-Азуара, професор от Калифорнийския университет в Мерсед, ръководител на анализа, цитиран от Bloomberg.


 

Според проучване, публикувано по-рано тази година от Националното списание за климатичните промени, югозападната част на САЩ е претърпяла най-сухия 22-годишен период от поне 1200 години. Езерото Мийд се захранва от река Колорадо, чиито запаси са натоварени от прекомерна употреба дори при нормални метеорологични условия.

Миналата година федералното правителство на САЩ обяви безпрецедентен недостиг на вода в езерото Мийд и басейна на река Колорадо, като предупреди за намаляване на доставките. Подписаният през 1922 г. пакт за река Колорадо урежда управлението на водите в седем щата - Калифорния, Аризона, Невада, Колорадо, Ню Мексико, Юта и Уайоминг.


 

 


Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |