$10 млрд. от Русия за 2 ирански находища на нефт

Ирански петролни находища

Свързани новини

21.07.2022 10:55 2 | Прочетена (439)

Русия ще инвестира 10 милиарда долара в 2 нови ирански петролни находища, съобщи държавната информационна агенция на Техеран, цитирана от руските федерални тв канали. Това е част от общ план на стойност 40 000 000 000 долара, които Москва планира да инвестира в икономиката на персийците. Всичко това стана ясно по време на посещението на властелина на Кремъл Владимир Путин в Техеран. Той беше там за тристранна среща с колегите си - президентите на Иран и Турция.

Интересът на Русия към петролните находища на Иран е заради все по-близкото отваряне на международните пазари за нефта от тази страна, който в момента е санкционен. По същия начин Русия държи над три-четвърти от черното злато на Венецуела, тъй като остана единственият инвеститор в нейната петролна индустрия, след оттеглянето на западните компании при налагането на санкциите срещу режима на Мадуро. По този начин Москва държи алтернативните доставчици на своя по-тежък нефт, който е необходим за баланс във всички икономики, даже за американската.

В момента САЩ си набавя руски петрол през Индия, а и Вашингтон, и ЕС преговаряха с Венецуела за замяната му с неин, който на практика също е руска собственост.

Същото е с диверсификацията на газа за Европа. Азербайджанското синьо гориво де факто е руска инвестиция.

Така Кремъл реално остава господар на положението в сектора до изчерпване на изкопаемите въглеводороди - т.е. в следващите 30-50 г. В последно време и чрез взаимни инвестиции, Русия направи силни съюзи в бранша и със Саудитска Арабия и ОАЕ при нефта, и с Катар при газа. Твърдата им позиция и "мижавия" резултат от отиването на крака на американския президент Байдън при производителите от Персийския залив преди дни още веднъж доказаха якостта на комбината между руснаците и арабите.

Недобрата комуникация на САЩ и особено на ЕС при налагането на санкции и полусанкции в сектора на петрола и газа, смяната на позициите и вътрешните пробойни между отделните държави - консуматори, само усилват позициите на ОПЕК Плюс - групата на производителите, заедно с Русия, както и харесваните от тях супер високи и задържали се повече от половин година цени на черното злато, които са над 50% върху собствените им прогнози. Така, дори при налагане на санкции и намаляване на потреблението от страна на западните държави, сред които и България, приходите на нефто- и газодобиващите са много по-големи от очакванията им. Особено на руснаците, в чийто бюджет петролът е разчетен на малко над 40 долара.

 

 


 

Илиян Костадинов

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 002 Tony Stump
    19.01.2023 22:35

    Hello econews.bg Webmaster, exact same right here: Link Text

  • 001 XXXXX
    19.01.2023 13:10

    Hi econews.bg Webmaster, exact here: Link Text

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |