Защо петролният сектор е изключен от санкциите?

Петрол

Свързани новини

01.03.2022 09:52 0 | Прочетена (473)

Shell, BP, и Exxon са не само най-големите петролни компании в света, но и основни инвеститори в руските нефтени компании. BP обяви, че смята да се раздели със своя 25-процентов дял в Rosneft, но това не е факт. Друг голям вложител в същата компания е Катар.



Арабската монархия и Русия са двете страни най-големи производители на газ в света. Огромни вложения в новите находища в далечния руски север има и Франция.



Да споменем, че 2/3 в газопровода Северен поток 2 оттам до Западна Европа имат 6 гиганта на европейската икономика - техни са 6 от 9 милиарда евро, вложени в проекта – в отделно каре прочетете каква идея имат за него: OMV, Shell, E.ON, ENGIE, Uniper, Wintershall Holding GmbH на BASF.


 
Най-големият американски фонд за инвестиции BlackRock е възлов акционер в немския BASF, така че санкциите вече ще ударят и по тази мегакрупна организация със собствености за  $10 трилиона или повече от половината от БВП на САЩ.


Още световни гиганта: Vitol, Glencore и Trafigura са други крупни инвеститори в руския добивен сектор, добавя Financial Times в статия за отражението на санкциите срещу Русия върху Запада.



Според най-авторитетния икономически всекидневник в света „екстензивните санкции ще бъдат наистина проблематични за енергийния сектор в света, дори да не са директно насочени към износа.



Reuters добави към 2-рото място в производството на газ и 3-тото по добив на нефт – 10,8 млн. барела дневно или над 1 млрд. долара в актуални цени, и други сектори, където Кремъл има важни за глобалния бизнес позиции и където може да се очаква поскъпване, което да вдигне глобалната инфлация.

 

Забрави пшеницата, където Москва произвежда 20% от световната продукция и е износител №1.



Сред браншовете са изкуствените торове с 13% - оттам цялото земеделие, 10% от глобалното производство и търговия със злато, а също важни дялове от индустриите с алуминий, кобалт, мед, паладий, платина, сребро, а още повече – скъпоценни камъни.



За САЩ, Великобритания и ЕС, но също за останалите големи вносители като Индия и Китай, а оттам за глобалната икономика това означава още „ценова болка за индустрията и потребителите”, а вече се появяват и анализи за възможно заедно с това отиване към рецесия, особено на фона на очакваното и вече абсолютно сигурно спешно покачване на основните лихвени проценти, коментира оilprice.com.



От специализирания сайт за търговия с газ и нефт предават и анализите на водещи експерти, според които американската икономика може да издържи някой и друг месец – до 6, на цени на черното около 100 долара, но дори временните скокове до 125 ще изиграят ролята на старт на депресия.  

 

Илиян Костадинов

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |