Цели колонии от розово фламинго се заселват в Поморие

Свързани новини

23.11.2021 10:11 0 | Прочетена (80)

Цели колонии от розови фламинги са се засели в Поморийското езеро. Екзотичните птици се чувстват толкоз спокойни, че могат да бъдат следени доста покрай жилищните здания.

Снимките на розовите фламинги в Поморийското езеро на учителя Атанас Атанасов събраха хиляди почитатели в обществените мрежи. Той е фотограф любител и обожава да снима грациозните птици.

" Ами тъй като са по-интересен, другоземен тип , преди мислех, че би трябвало да вървя до Гърция, тъй като най-близко са в Гърция на езерото Керкини и мислех, че би трябвало там да отида да ги фотографирам , само че не щеш ли те взеха и дойдоха в родния ми град " , споделя Атанас.

Снимките му водят на крайбрежията на езерото любители на природата от близо и далеч.
 
" От доста години мечтаех да ги фотографирам , тъй като първите бройки още преди 10 години започнаха да идват в България и съм ги гонил през всички тези години, първият път ми се отдаде опция даже през 2019 година " , споделя Атанас.

За три години птиците се чувстват толкоз добре, че съвсем не се плашат от близостта на хората.

Фламингите в Поморийското езеро са напълно покрай градската среда, по тази причина и локалните се шегуват, че се чувстват като на Аруба.

Еколозите следят , че за изминалите три години числеността на птиците наброява над 1000 индивида, а по пръстените на някои установяват и от кое място са пристигнали.

" Едната от тези птици беше сигурно от Турция по генезис , опръстенена е там като излюпена млада, другата беше от Сицилия, колония на остров Сицилия, или Сардиния, един от двата огромни италиански острова в Средиземно море, където съществуват колонии " , споделя Митко Попов, еколог от „ Зелени Балкани “.

Традиционно фламингото се свързва със солниците и солничното раче.

" Фламингото е тип , който се храни с безгръбначни, които филтрира, формата на клюна е доста по този начин странна и особена, специализирана е като едно решето и те гребат кал от дъното на езерата, когато тази кал е богата на безгръбначни организми, разнородни червейчета, ларви, рачета " , изяснява екологът.

Екзотиката при тях идва от розовия цвят, само че по това време на годината оперението им е съвсем бяло.

" Наситено розовият цвят по принцип най-наситен е в подкрилията, т.е. когато размахат криле, тогава виждаме това блестящо наситено оранжево, розово, а настрана самата главната част от оперението става по-наситен нюанс на розово през пролетта , когато под действието и на хормоните бетакаротинът, който поемат от своята храна, и оттова става това наситено оперение " , споделя Мартин Попов.

А учителят Атанас Атанасов не престава да ги снима с удивление .

" Почти всеки свободен ден, всяко свободно време, аз съм с фотоапарат в града и обикалям непрекъснато , пребивавам доста покрай езерото, постоянно минавам оттука, имаше един срок в който просто тука седях, тука беше моят релакс, тука просто като седнеш, това благополучие и като видиш птиците... " , споделя фотографът любител.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |