Защо розовото фламинго избра Атанасовското езеро?

31.01.2021 10:14 0 | Прочетена (579)

В разгара на мразовитата зима бургазлии се радват на екзотична гледка. Разположеното край града Атанасовско езеро на места … розовее. Причината?  Тук, вече втора година се подвизава многобройна колония от розово фламинго. Топлолюбивата птица упорито кръстосва студените му води и нито леденият вятър, нито снежните виелици през последната седмица, не могат да я прогонят от новото ѝ местообитание.

Розовото пернато е обект на грижи от страна на Българската фондация Биоразнообразие (БФБ), която работи по специален проект „Лагуна на живота“, подкрепен от ЕК, пише БНР.

„Помня как преди 15 години тук се появиха първите екземпляри и за нас бяха истинска атракция. Броят им постепенно започна да нараства до момента когато, през август 2019 г., в България пристигна първото голямо ято от 160 фламинго“ – разказва Радостина Ценова от БФБ.

През миналия месец орнитолозите са преброили 1200 екземпляра в района.

Този пернат вид, обаче определено не е характерен за нашите географски ширини. Какво го води насам? Преобладаващата част от фламингото в Атанасовското езеро са млади екземпляри, които търсят нови територии в опит да се заселят далеч от конкуренцията на по-възрастните птици. Оказва се, че „розовите ята“ долитат до езерото ни от близките колонии в съседните Гърция и Турция. Но някои птици пристигат у нас чак от Испания, Франция и от още по-далечни земи.


„Сега, с климатичните промени, фламингото търси по всякакъв начин да разшири ареала си на разпространение. То обича плитки лагуни, подобни на Атанасовското езеро и ако в други държави местата, подходящи за него намаляват, то ги намира при нас“ – казва Радостина и добавя:

„През последните 10 години активно работим за подобряване на условията в езерото и по-точно състоянието на крайбрежната лагуна, циркулацията на водите във водния цикъл и местата за гнездене на птиците.“

Орнитолозите обаче имат опасения, защото изящната птица би могла да застраши биоравновесието в района. За момента в Атанасовското езеро преобладават млади екземпляри фламинго, които още не са на възраст да гнездят и да се размножават. Но стигне ли се до увеличаване на популацията им, ще възникне проблем. Това са едри птици. Ако решат да загнездят в района, те ще влязат в конкуренция с гнездящите по дигите и валовете колонии от саблеклюни, чайки, рибарки, кокилобегачи и други типични местни обитатели, тревожат се от БФБ. Междувременно Атанасовското езеро се е превърнало в любимо място на фотографи и любители на дивата природа.


„БФБ подготвихме проект под наслов „Дестинация фламинго“. Успяхме да определим 4 маршрута, по които има голяма вероятност да се наблюдава розовото фламинго. Някои са пешеходни, други са веломаршрути. Качени са в Гугъл карти, с идеята да са достъпни за всеки. Работим съвместно и с община Бургас в тази насока“ – отбелязва Радостина.

А кога е най-подходящото време за снимки и разходки край Атанасовското езеро?

„Сега, през зимата има дни, когато светлината е много подходяща и птиците могат да се наблюдават и да се снимат добре. Иначе през лятото езерото е най-привлекателно. Тогава придобива пъстри оттенъци и е истинско зрелище“ – казва в заключение Радостина Ценова.

Източник: БНР
Снимки: Българска фондация Биоразнообразие

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |