8 обявени за изчезнали животни, които се завърнаха

Свързани новини

17.11.2021 11:18 0 | Прочетена (401)

Има и позитивни примери за животни, които са били официално приети за изчезнали, но са намерили начин да се завърнат към живота.

Ето осем животни, които са се завърнали от изчезване:


Дървесно кенгуру Уондиуой

Дървесното кенгуру Уондиуой е изключително рядък торбест бозайник, който обитава планините на Нова Гвинея. Единствените сведения за неговото съществуване идват от експедицията на Ернст Майър през далечната 1928г. От тогава няма данни, които да потвърдят неговото оцеляване в природата. Това се промени преди три години, когато ботаническа експедиция, водена от Майкъл Смит, се е натъква на уникалното животно в Нова Гвинея. Освен потвърждението, че видът още съществува, учените са успели да направят и първата в историята снимка на дървесното кенгуру Уондиуой.

Дългопет джудже

Миниатюрното животно, което тежи само около 30 грама, е обявено за изчезнало през 1920г. Съдбата на най-малкия примат остава неясна до 2008г., когато екип на университета Тексас A&M успява да намери животното в горите на Индонезия. Интересното е, че поради факта, че това е най-малкия примат в света, са правени десетки експедиции за намирането му, но до 2008г. без успех.

Кубински соленодон

Кубинския соленодон е малко животно, наподобяващо къртица, което живее само в Куба. Документирано е 37 пъти откакто е открито през далечната 1861г. През 1970г. официално е обявен за изчезнал вид. През 2003г. се случва чудото и екип от учени от Калифорнийската академия на науките се натъкват на див кубински соленодон. Експертите смятат, че най-вероятно има и още представители на вида. Причините да не бъде забелязван толкова дълго са както неговата рядкост, така и скришния начин на живот, който води.

Пръчица от остров Лорд Хау

Пръчицата от остров Лорд Хау, или познато още като дървесен омар, е вид едро насекомо. Живее единствено на остров Лорд Хау – на 600км от брега на Австралия. В началото на миналия век хората донасят плъховете на остров Лорд Хау. За жалост големия размер на насекомото не го предпазва от гризачите и така започва края на вида. През 1920г. вече е обявено за изчезнало. 50 години по-късно на изключително малкия скалист остров Пирамида на Бол, който се намира в близост до остров Лорд Хау, е намерена колония от около 24 индивида. От колонията са взети няколко двойки и са откарани в зоопарка в Сидни, което поставя ново начало за вида.

Новогвинейски ушат прилеп

През 2012г. учени изследват горите на Нова Гвинея, когато попадат на изключително странен, малък прилеп, който те не били виждали преди. През 2014г., е потвърдено. че документираното животно е Новогвинейски ушат прилеп – вид, който е забелязван последно през 1890г. и е смятан за изчезнал.

Латимерия

Първият допир на човечеството с латимерията е през фосили, някои от които на 65 милиона години – времето на динозаврите. Животното е смятано за изчезнало преди хиляди години, но се оказва, че то просто е останало незабелязано. През далечната 1938г. южноафриканец хваща латимерия, което изумява целия научен свят. Интересното е, че рибата е почти идентична с фосилите на нейните прадеди от миналото.

Белоклюният кълвач е най-големият представител на кълвачите. Среща се в САЩ и Куба. През миналия век птицата е била най-голямата мечта на всички запалени наблюдатели на птици, но малцина са успявали да я видят. Между 50те години на двайсети век и началото на новото хилядолетие птицата не е забелязвана нито веднъж. Това се променя, когато турист документира големия кълвач през 2004г. в Арканзас. Интересно е, че на няколко пъти различни организации в Америка са предлагали награда за снимка на рядката птица. През 2008г. са предложени рекордните 50 000 долара за снимка на белоклюния кълвач.

Змията е изключително рядък вид, който се среща само на остров Кларион в Мексико. Тя е забелязвана толкова рядко, че е била забравена от учените, а данните за нея са били оскъдни. Островът, на който живее е изключително див, а експедиции до него се правят рядко. Преди няколко години се организира експедиция за намиране на змията. След неуморна работа на учените и военните, които ги ескортират, екипът най-накрая намира представител на вида и го документира. Това слага край на съмнението, дали змията съществува.

     

Източник: ekonovini.bg







 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |