Програми за зелено образование и за повече активности на открито в специални паркове: Т.Иванова

26.03.2021 10:04 0 | Прочетена (107)

„Пандемията е зло, което можем да превърнем в добро като най-накрая наложим нещо, което във водещите държави от ЕС вече повече от 5 години е водеща тенденция. Насърчаването на активностите на открито. Това е особено важно за децата и за най-възрастните хора, а в периода след карантината ще бъде и още по-съществено за преодоляване на различните психологически и физически измерения на кризата. За наше щастие 23-ти МИР, в който се кандидатирам за народен представител, с неговите 3 планини: Витоша, Люлин и Плана и с неговите паркове има немалък потенциал за развитие в областта на активностите на открито. Това е и един от моите 23 проекта за 23-ти МИР”, разказва Таня Иванова.
„Няма как да имаме Зелена трансформация, завършена до 2027 г., ако веднага не започнем със зеленото образование и не скрепим това законодателно. В остарялата ни просветна концепция гражданското образование по принцип все още не намира място, въпреки всички обещания и приказки на управляващите през последните повече от 10 години. А то час по-скоро трябва да влезе като задължително в програмите, гарантирано и от закона.
Специално внимание трябва да бъде отделено на всичко, свързано със зелената тема – от чистата енергия, през опазването на природата, до здравословния начин на живот, включително здравословното хранене, което е ключът към здравето в 21-ви век, в това число и за имунитет срещу коронавируса.
Това не е само обща култура, както повърхностно ще отсъди някой. Много от професиите на най-близкото бъдеще – буквално в следващите 5-10 години, ще бъдат свързани с тази тематика. И няма по-добра среда за проникване в зеленото образование от природната, от заниманията на открито – интелектуални и физически. Включително най-буквално. Много добре би било да бъде създадена истинска представа на учениците не само в София, но и в другите градове, за селото и земеделието. В 23-ти район имаме 12 села, при това все красиви – в подножието на трите ни планини, които нашите деца не познават.  Възраждането на опитните полета би било една добра първа стъпка. От една страна, отглеждайки или помагайки в отглеждането на различни култури, те ще имат пряка, напълно реална представа от зелената тема. От друга контактът, личната грижа ще им позволят да разберат колко е важна природата и ще бъдат много по-ангажирани, много по-отворени към въпросите, свързани с екологията. Не е маловажно и понятието за физически труд, което е все по-далечно за децата, а ще имат възможност да го добият. Не на последно място това е и част от грижата за психологическия баланс, който според специалистите е най-нарушен именно в групата на тийнейджърите след травматичния период на корона-карантина и ще продължи да бъде така поне в следващите 3 години.
Активностите на открито далеч не се изчерпват с това. За нас планините са предимно зимна атракция и възможност за туризъм в прекия му физически, спортен смисъл. Всъщност обаче последните тенденции в използването им като пространство за дейности налагат различни форми. Като например карането на ски по трева, духовни практики и всякакви други възможности, които дори могат да бъдат Зелени паркове за активност с необходимите съоръжения в природните зони. Законодателно е необходимо те да бъдат не само обособени и защитени, но и стимулирани. Това важи и за подновяването на софийските лифтове – нещо, което слушаме, че ще бъде направено вече 15 години, за да бъде по-достъпна планината, но не виждаме резултати. Явно е, че законодателят трябва да бъде посредник между местните власти и бизнеса, за да се получи реална полза за обществото.  
Освен за малките, това е важно и за най-възрастните граждани на 23-ти МИР, на София и на България. Има много държави, където са създадени специални програми, които „добавят живот към годините, а не години към живота” с организираното осъществяване на различни физически и духовни практики. Те приобщават, а не изолират пенсионерите от живота, повишават имунитета им, а така цялостно подобряват тяхното физическо и психическо здраве. Освен това са шанс за социалното предприемачество и трябва да намерят законов стимул и защита, с което се ангажирам да бъде направено”, категорична е Таня Иванова, водач на листа №9 в 23-ти МИР – София, ДПС.

НЕПЛАТЕНА ФОРМА

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |