Токът за бизнеса в България стигна рекордна за цяла Европа цена

Свързани новини

06.01.2021 11:20 0 | Прочетена (101)

Своеобразен рекорд по високи цени на електроенергията постави България, съобщава Капитал. На свободния пазар в сегмента "Ден напред" постигнатата цена на тока е 183.57 лв./мВтч, или 93.86 евро/мВтч. Нещо повече - в периода 07-20 ч., или т.нар. пикови часове на 2 декември, електроенергията ще е над 200 лв./мВтч, като в отрязъка 16-17 ч. стойността дори ще премине границата от 250 лв./мВтч. За сравнение, средните нива от последните седмици бяха под 100 лв./мВтч.

Много високи цени се отчитат и в останалите европейски държави - средно около 75 евро/мВтч се движат тарифите в Румъния, Сърбия, Унгария, Австрия, Словения и др. Значително по-ниски са само в Португалия и Испания - 49.46 евро/мВтч.

Хората от бранша засега нямат единно обяснение какво точно е довело до този рязък скок на цените. Вероятно става дума за комлекс от фактори - като се започне от студената вълна в Европа, мине се през отхлабването на мерките в западните страни и се стигне до липсата на вятър в голяма част от континента. За България има и още нещо - от днес работи нова платформа за борсова търговия, която е довела до 20-минутно закъснение при обявяването на цените.

Проблемът, от една страна, несъмнено е в студеното време от последните дни и възстановяването на част от производството в останалите европейски държави. Докато България налага ограничителни мерки, във Франция и Великобритания например постепенно разхлабват ограниченията. Една от възможните причини за рекордно високите цени е липсата и на вятър в почти цяла Европа, поради което ВЕИ работят изключително слабо.

От Българската независима енергийна борса (БНЕБ) не коментираха конкретното повишение на цените, но заявиха, че механизмът на изчисление е еднакъв за цяла Европа. От 1 декември в рамките на БНЕБ вече работи "нова подобрена версия на електронната система за търговия на пазарен сегмент "Ден напред". Според борсата нейното основно преимущество е възможността за отделна обработка

 


на офертите, постъпващи в специален алгоритъм EUPHEMIA (или т.нар. "Separate Virtual Broker" - SVB) от страна на българската пазарна зона. "SVB е условие по процедурите за обединение с пазарите в Румъния и Гърция, които се очаква да са факт през 2021 г.", казват още оттам и допълват, че при подаването на офертите я нямало никакво забавяне и всички участници са успели да валидират предложенията си до крайния срок (13:00 ч. местно време). "Регистрирахме забавяне единствено в оповестяване на информацията за клирингови почасови цени и обеми на нашата интернет страница. Причината за това е внезапни промени без предупреждение във формата на комуникационните файлове между нас и Норд Пул, което доведе до невъзможност за автоматизирана актуализация на сайта ни", поясняват от енергийната борса.

Пазарни участници също коментираха пред "Капитал", че нямат проблеми с новата платформа и подозират ограничено в последния момент предлагане от страна на държавните фирми - изтъргуваните количества са по-малко от предния ден и то основно в пиковите часове на потребление.

Справка на "Капитал" например показа, че държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 работи с под 30% от натоварването си. Участието й на борсата по принцип е затруднено, тъй като цената на тока, който държавната централа предлага, е твърде висока и затова на няколко пъти със заповед на министъра на енергетиката тя бе пренасочвана към регулирания пазар на ток. Това от своя страна пък доведе до повишение на цената на електроенергията за домакинствата. Сега обаче цените на пазара са достатъчно високи дори да й осигурят печалба. Но не е ясно дали ТЕЦ-ът въобще е предложил някакви количества на борсата за утрешния ден.

АЕЦ "Козлодуй" също работи с леко понижена мощност заради проблеми в 6-и блок, които не позволяват достигането на максимално натоварване. А ВЕЦ-овете на Националната електрическа компания нямат големи възможности за работа поради засушаването.

Съмнителен в цялата тази ситуация е и фактът, че енергийната борса все още (към 17:15 часа) не е публикувала данните за предлагането на енергия на платформата "Ден напред" от днес. Налични са само тези за търсенето.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |