Затънахме с 321 млн. лв. за 9 мес. при 45% спад на държавната Марица Изток

Свързани новини

08.12.2020 10:19 0 | Прочетена (714)

321 млн.лв. ни струва затъването на държавната ТЕЦ Марица Изток 2 само за първите 9 месеца на тази година, въпреки огромната помощ от бюджета, т.е. отново от нашия джоб на данъкоплатци. Загубата е 191 млн.лв., а новите кредити са 130 млн. лв., при това те са само за полугодието април - септември. Нещата звучат още по-зле, като имаме предвид, че произведената енергия се срива с невероятните 45%, а централата на практика работи с 25% от мощността си. Но плаща на същото количество хора и фирми същите заплати и договори, включително и издръжката на футболния клуб Берое, което е най-големият абсурд в ситуацията. За малкото си произведена енергия, ТЕЦ-ът получава преференциална, т.е. повишена цена, което е за сметка на абонатите и техните сметки. На практика държавното дружество е минало отвъд фалита, но продължава да съществува поради страх на правителството от стачки, коментира Капитал.

Още по-ужасяващото според медията е, че правителството няма план какво се прави с черната дупка за пари, освен да се наливат нови и нови милиарди в нея. Само напомняме, че още от 2011 г. ЕС настоява държавите да имат стратегии за старите си ТЕЦ-ове на въглища, като до 2018 г. текоха сложни преговори, при които много наши другари от бившия соцблок като Полша си договориха и продължаване на живота им, и компенсации в огромни размери за районите, където ще бъдат закривани. Ние пропуснахме това, въпреки че имаме един и същ енергиен министър от 2014 г. насам - достатъчно време, за да се помисли по този съществен въпрос.

Най-отчайващото в случая е, че в отчета си дружеството посочва, че до края на годината няма да може да погасява нищо по заемите си към държавния Български енергиен холдинг. Въпреки това обаче холдингът, с нашите пари, ще му даде нов кредит от 350 млн. лв., за да преживее до 1 юли 2021 г., когато новото правителство ще трябва да му мисли.

Върхът на безумието е, че изпълнителният директор на ТЕЦ Марица Изток 2 Живко Динчев е в борда на директорите на БЕХ и на практика сам одобрява собствените си искания за спасяване за наша сметка, пише Капитал. Очаквайте разследване за личното му богатство на 19min.bg.

 

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |