Поредно плажно беззаконие в Созопол

Свързани новини

04.02.2013 14:56 0 | Прочетена (2389)

Политически клуб Екогласност сезира министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за поредното беззаконие по българското Черноморие, този път нарушението е в археологически паметник Аполония.

На територията на град Созопол, местност Харманите съществуват три поземлени имота, които изцяло попадат според кадастралната карта в археологическия паметник на културата Античен акропол на Аполония, обявен за защитена територия още от 1965г. Паметникът граничи с територии, обявени за изключителна и публична държавна собственост – морския плаж, пясъчните дюни и общинският път.

В продължение на повече от три години под предлог, че се укрепва граничещия с археологическия паметник общински път, в имотите се извършват мащабни строителни дейности. През този и миналият летен сезон в близост до укрепителната стена е изграден навес и жилищно пространство, инсталирана е каравана, прокарано е електричество. В жилищната постройка има обитатели, които ползват морския плаж за санитарно хигиенни цели. Обектът не е обезопасен с предпазен парапет и създава рискове за туристите преминаващи по натоварената главна артерия на града.

В сигнала към двамата министри от “Екогласност” искат отговор на въпросите „На какво основание е издадено строително разрешение за укрепване на пътя? Чия собственост е подпорната стена? Има ли издадени визи за строеж от главния архитект, които да засягат имотите, върху които е разположен Античен некропол на Аполония?“

По повод нарушенията по българското Черноморие, председателят на Екогласност Емил Геориев, заяви „Екогласност има вече свой постоянен представител в Брюксел, който ще бъде сезиран при констатирани нарушения. На 24 януари нашата преписка за нарушенията Каолин АД и замърсяването на околната среда от тяхното производство, е заведена в деловодството на ЕК, очакваме скоро да дойдат техни представители на проверка за да видят сами за какво става въпрос.“


автор: Владислав Христов

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |