Най-хубавите ни вина са в 13-те изби на Сакар, едното има 278 медала за 10 г.

18.09.2020 12:12 0 | Прочетена (761)

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера. 

 

Климатът във винарския район Сакар е средиземноморски. Още по-тънките спецове  по благородните напитки го сравняват с времето по крайбрежието на Рона, където се ражда може би най-хубавото грозде в света. Сакарското не му отстъпва, понеже слънцето го грее над 2000 часа годишно, което е рекорд за страната. Мнозина са привличани от нестинарските танци, но местните играят с огъня не само в краката си, но и танцуват с него в ръцете си, което също е сензационно за гледане. Едва ли на много места у нас можете да зърнете, да вдъхнете и да си наберете естествено растящия жасмин или по-често срещаните бадеми. Или да се порадвате на полета на царския орел, който е световна рядкост. А гнезди по тези места.
Фаталното число 13 е белязало броя на винарните в Сакар. Най-южната за цяла България е в Стамболово, чието мерло през 90-те години бе почетното вино на премиерските трапези, а и до днес се смята за едно от най-добрите у нас.
В самото сърце на Сакар е вероятно най-популярната в момента винарна в България Катаржина, която се познава отдалеч по рисуваните разноцветни бъчви, пръснати в грижливо окосената трева между лозята и къщата на имението на 7 км от митничарския Свиленград. Виното от избата има 278 златни и сребърни медала за 10 години: от Сан Франциско, през Нойщадт в Германия и Брюксел в Белгия до китайския Шанхай, където се сервира даже в Риц – Карлтън. Така славата на едно от селата, където се ражда – Мезек, е станала международна. А у нас всеки знае и иманата на другите изби в района като Тера Тангра, Телиш/Кастра Рубра или Вила Любимец.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |