Сопот прави Карловски и червен мискет в шато, а енорезиденция до тракийските съкровища краси Розовата долина

18.09.2020 10:41 0 | Прочетена (77)

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.

 

Само 5 изби формират приличащия на остров Куба по очертанията на своята карта винарски район Розова долина. Оказва се, че в нея еднакво добре виреят 200 вида и повече от 18 000 сорта от благородното цвете, но и лозите на благородната напитка. Затова животът и туризмът имат два пика – розобера напролет и гроздобера сега- наесен, но заради създадените условия  регионът е приятен за посещение във всички сезони.
Централно място в него заема столицата на тракийската култура, която сега знаем като Старосел. Така се казва и една от двете най-известни изби във винарския район. Този занаят се развива тук от хилядолетия, но комбинацията от производство и туризъм е от 15 години. В комплекса се съчетават дегустацията на вино, насладата от спапроцедурите с него и с минералната вода от недрата на планината Средна гора. Както и възможностите за посещение на уникалните антични останки като тракийския храмов комплекс, тракийската могила Хоризонт, Хисаря – на 21 км, също и включената в списъка на световното наследство Казанлъшка гробница на няма и час път с кола. В непосредствена близост има природни феномени като Момините камънЕ, Гарвановия камък и други. Енотеката е направена като тракийски храм на Дионис, като автентичните в околността, с копия на древни барелефи от онази епоха по каменните стени, с колони в същия стил и един предразполагаш към докосване до виното с неговите топли багри хлад. Много от мебелите и тъканите в интериора пък са ръчно изработени. Ресторантите на комплекса съчетава традициите с новаторски подход при подготвянето на храната от местни продукти. Амфитеатрална концертна зала, отново в античен маниер, винобар, даже казино предлагат още и още атракции за гостите. А вината се гордеят със златен медал от световното специализирано изложение в Брюксел, но се предлага и староселска ракия.


В северозападния край на региона пък е шато Копса, на снимката. Разположено в полето между балканските градчета Клисура и Сопот, то още преди повече от десетилетие си постави за цел да възстанови легендата Карловски мискет. Винарната е на приземния етаж на каменната сграда насред изглеждащия безкраен масив от 50 хектара лозя между Стара планина и Средна гора, а етажите нагоре са предназначени за бутиков подслон на туристите. Понеже собствениците имат и мебелно производство, те са успели да сътворят оригинален интериор с кристал от Мурано, флорентински дамаски, дъб от България, зелен и черен мрамор от Зимбабве в единна хармония. Апартаментът и стаите носят имената на различни сортове, като изборът общо взето е бил повлиян от гледките, които се откриват от прозорците към дадена част от лозята, където е засаден даденият вид вино. Ресторантът, по тертипа на някои от най-изисканите във Франция и Италия, няма меню, а храната се приготвя с „шоу-кукинг” пред очите на гостите. Предлага се и прясно уловен дивеч. Правят се също дегустационни вечери с лимитираните серии вино, произвеждани на място.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |