Виненият туризъм тръгна от Източна Тракия

18.09.2020 10:43 0 | Прочетена (1005)

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.

Вероятно първият обект за винен туризъм у нас и първото своеобразно шато в България стана избата до село Еленово на италианския предприемач Миролио, който така издигна паметник на хобито си между градовете, в които са основните му текстилни фабрики. Според него и екипа му възпятото от Омир преди 3000 г. тракийско вино е идвало от тези места. Но то е било толкова гъсто и сладко, че се разреждало в доза 1:20 във вода, за да му се наслаждават древните герои, описвани от най-легендарния поет и летописец на античността. И ако не вярваме на него, поне на сериозния Плиний Стари, който потвърждава информацията е редно да се доверим. На тази база преди 2 десетилетия текстилният магнат основа избата си у нас. Изследва тероара и се оказва, че е уникален за България, за да могат да се отглеждат перфектни бели и червени вина. Прави шатото по тоскански: на върха на хълма Свети Илия, оградено от лозя. Само че той донася винарски занаят от Пиемонте – от подножието на Алпите, от прочутото с лозарството и винарството си местенце Алба. Наред с европейските сортове обаче, залага и на българските като Мелник, Мавруд, Рубин,Букет. След традиционните вина, започва да прави и пенливи, ракии и дори орехов ликьор по италианска рецепта. Към винарната, разработва и туристическата съставка на своя продукт. Освен винени турове, гостите могат да пробват и експертна дегустация, да половят риба, а за децата има мини зоопарк.
Столицата на винарството в Източна Тракия беше Сливен – градът, който дължи това на своя виден син и вече познат ви от нашите пътеписи академик Неделчев. Изучил се във Франция, той става баща на съвременното производство на алкохол у нас, а в годината на смъртта си успява да наложи като национална напитка гроздовата, вместо сливовата и другите плодови ракии, които са по-вредни за здравето. Родният му град е известен най-вече със Сливенската перла, смятана до неотдавна за най-добрата ракия у нас. Вечната конкуренция с най-близкия областен център Ямбол се е пренесла на полето на виното, където той атакува мощно Сливен през последните години и справедливо му оспорва правото да се нарече винарска столица на региона. Местната изба всъщност е с 95-годишна история и е най-старата в цяла Южна България. Понеже вярват, че хубаво вино се прави от хубаво грозде, там разчитат на огромен масив от 10 000 дка собствени лозя.
Край Стара Загора е една от най-тренди избите в България в момента в село Горно Ботево. Там цитират като адвокат на производството си Аристотел, който преди 2400 години прочул местните вина. Четирима приятели се събират и решават да направят собствена марка, която така и кръщават. Засаждат европейски сортове, като много интересен е Пти Вердо, който е доста рядко срещан у нас. Освен 40 хектара червени, вече за засадени и 9 хектара бели край Любимец.
Много на мода е и имението Ейнджълс, известно със своите вина с конче на етикета. Откъде идва този символ? Ами избата е разположена край язовир Жребчево – едно невероятно красиво езеро. Той си заслужава посещението заради уникалните кадри, които можете да заснемете – особено по изгрев и по залез, на черквата във водите му. Тя носи името на български светец - Иван Рилски, и е на век и четвърт. Околността е интересна и с останките на римска крепост.   

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |