Сеславският манастир с „Ленин е жив” върху 5-вековните фрески

15.09.2020 10:51 0 | Прочетена (693)

Ако изберете София за идващите празници, а освен дългия уикенд в златната българска есен си има и повод – Деня на столицата на 17 септември, можете да се почувствате големи пътешественици не толкова в пространството, но със сигурност във времето.


Сеславският манастир „Св. Николай Мирликийски”, който се намира на 21 км от София високо в Стара планина е бил почти недостъпен и затова се е запазил от набезите на османците след XVI в.  
Не е ясно дали е от оригиналните 14 манастира в Софийската света гора на цар Иван - Александър. Някои от експертите обаче смятат, че може да датира и от Второто българско царство и да е бил разрушен от османските нашественици. Бил е свързан с Кремиковския манастир. Кръстен е на местния аристократ и негов патрон Сеслав или на неговата крепост.
Църквата му е най-голямата в Софийската Света гора. Великолепни са стенописите в нея, основно датиращи от 1616 г. През комунистическия период върху тях се появяват и надписи „Ленин е жив”, но през 2005 г. започва проект за възраждането на манастира.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |