Кремиковската обител е перлата на Софийската Света гора

Свързани новини

15.09.2020 10:50 0 | Прочетена (67)

Ако изберете София за идващите празници, а освен дългия уикенд в златната българска есен си има и повод – Деня на столицата на 17 септември, можете да се почувствате големи пътешественици не толкова в пространството, но със сигурност във времето.

 

Прекрасна идея за пътешествие на онези, които ще предпочетат София за почивните дни е Кремиковският манастир Св. Георги Победоносец. Той е оцелял от Софийската Света гора, основана от великия български цар от Втората българска държава Иван – Александър. Той е един от 14-те манастира, дали началото на духовното средище през XIV в.
Царят лично е дарил парите за създаването на манастирите и се е обявил за техен покровител, заедно със съпругата си Теодора. Кремиковският манастир е построен около църква от XIII в.
Османските нашественици ограбили и почти разрушили духовното средище, заграбили земите му при превземането на София през 1382 г. Век по-късно Кремиковският манастир започва да се възтановява с частни дарения – това става през 1493 – 1497 г.  Изключително ценни са фреските в църквата на манастира, най-старите от които са оригиналните от XIV в.  След Освобождението на България интересът към него става голям, след като е описан от народния поет Иван Вазов, който го посещава през 1897 г. Четири години по-късно е построена новата църква. И секва при соца.
Реставрацията на манастира започва през 1980 и завършва през 2002 г. Днес е чудесно и абсолютно непознато за 99% от хората място за посещение, което хем е на две крачки от София, хем осигурява пътешествие във времето.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |