Пластмасата в океана е проблем още от 50-те години

Свързани новини

23.04.2019 11:07 0 | Прочетена (729)



60-годишно проучване на планктона по света разкрива мрачната истина за историята на пластмасовите отпадъци, плаващи океана. Проучването показва, че всъщност пластмасите замърсяват океаните ни най-малко от 60 години – от периода на 50-те на миналия век – и как проблемът става все по-страшен с течение на времето, съобщава Greentech.bg.

Първият документиран случай на пластмасови отпадъци из океана е докладван през 50-те години. Следващото споменаване е за плаваща голяма найлонова чанта – през 1965 г. Оттам насетне, според данните, пластмасовите отпадъци значително са се увеличили между 1970 г. и началото на 2000 г.

Проучването, което обхваща въпросните 60 години, бе публикувано в изданието Nature Communications. Изследователите са използвали устройство за събиране на пелагичен планктон в океана и са обхванали над 6,5 милиона морски мили разстояние. Планктонът е важен източник на информация за качеството на водата и служи като основен източник на храна за китовете.

Влачейки измервателното устройство из океана, учените записвали какво се случва, докато уредът засича океанските отпадъци. Дълбочината, на която устройството е теглено, е около 7 метра – повърхностният слой на водите, в който живеят много морски организми. Голяма част от пластмасовите отпадъци са били открити в Северно море, но изследователите твърдят, че проблемът е широко разпространен.

„Морската пластмаса се е увеличила значително и ние я виждаме из целия свят, дори на места, където не бихте искали“, споделя морският биолог Клеър Остле.

Въпреки че данните са тревожни, има и някои положителни тенденции. Остле отбеляза, че „честотата“ на пластмасовите отпадъци се е „изравнила“ през последните години. Това вероятно се дължи на повишената осведоменост на обществеността.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |