Италия забрани клечки за уши от пластмаса

08.01.2019 09:37 0 | Прочетена (1146)


От 1 януари Италия е първата държава в ЕС с пълна забрана за производство и продажба на небиоразградими клечки за уши – малък предмет, но голям замърсител, съобщи Европейската комисия.

Очаква се скоро подобни мерки да последват в цяла Европа.

Изследвания сочат, че клечките за уши съставляват около 9% от боклука по плажовете в Италия, което прави около 60 клечки на всяка плажна ивица.

В началото на 2020 страната ще въведе още ограничения за продукти от пластмаса - за козметика, съдържаща микропластмаса. Такава има в някои ексфолианти и препарати за пране, които впоследствие попадат в речните и морските води и техните обитатели.

През декември преговарящите от страните членки на ЕС и Европейският парламент се споразумяха за забраната за употреба на пластмасови изделия за еднократна употреба като сламки, прибори за хранене, клечки за уши, кутии за храна и др. Целта е да се намали замърсяването на моретата в океаните, където често попадат тези отпадъци, предаде Оффнюз.

Забраната е за продукти, за които вече има достъпни алтернативи. Държавите членки ще трябва да задействат мерки за ограничаване на употребата на пластмасови кутии за храна и пластмасови чашки.

Промените могат да влязат в сила през 2021 г., ако дотогава бъдат одобрени на законодателно ниво.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |