Кой е Красимир Георгиев?

19.12.2011 17:52 737 | Прочетена (446833)

Концесията за нефт и газ на 7000 кв.км български териториални води в Черно море отново извади на бял свят името на Красимир Георгиев и кръга “Фронтиер”. Рискът за екологията е очеваден, а фактът, че човекът участва чрез близки до него фирми в проекта Бургас – Александруполис, а също и в застрояването на Банско, заедно с Вальо Топлото, го прави достоен за нашата рубрика Врагове на природата. Кой е Красимир Георгиев разказва в. “Сега”:

“Ако следователите по делото "Топлофикация" искат да узнаят подробности по връзките на фирма "Фронтиер" и нейния собственик Красимир Георгиев у нас и зад граница, би трябвало да се въоръжат с огромно търпение. У нас почти няма значим бизнес проект в енергетиката и инфраструктурата, в който "Фронтиер", Красимир Георгиев и свързани с него лица да не участват.
Всъщност покрай бизнесмена се разшумя заради отношенията му с министъра на енергетиката Румен Овчаров. През 70-те години на миналия век двамата са учили в Москва. За него министърът казва: "Аз даже на моменти си мисля, че и Красимир Георгиев в крайна сметка ще се окаже жертва поради спекулацията, че той е близък с мен. С него съм се запознал през 1974 г. в Москва, където той вече беше студент, аз отидох една година след него. По-късните години сме работили заедно в Благоевски районен комитет на БКП, където той ми беше ръководител известен период от време. Били сме близки, но през последните години отношенията ни не бяха чак до такава степен близки. Той се разви по бизнес направление. А аз се занимавах с политика".
Това министърът каза пред БНТ ден преди да бъде пратен в принудителен отпуск от премиера. Той разказва още как шефът на следствието Ангел Александров му е показвал разпечатки от специални разузнавателни средства (СРС) с какви институции за какво е преговарял Георгиев.

Но и без СРС може да се заключи, че собственикът на "Фронтиер" е

бизнесмен с неограничени възможности, добре приет във всяко министерство, независимо кое правителство е на власт. Основните проекти на Георгиев и неговите съдружници Едуард Манукян и Георги Сотиров са в енергетиката и в регионалното развитие и благоустройството. Любопитното е, че във второто връзката се осъществява винаги през държавното дружество "Техноекспортстрой".
Ключовите прояви на "Фронтиер" в регионалното ведомство са две - концесиите за магистралите "Тракия" и "Хемус" и проектът за изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис. И двете започват от времето на министър Валентин Церовски.
Още през лятото на 2004 г. Красимир Георгиев влиза в управата на регистрираното акционерно дружество "Магистрала Хемус". И до ден днешен не е ясно по какви критерии той се озовава там, тъй като акционери в дружеството са две държавни фирми - "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали", съответно с дял от 24 и 25%, и италианската "Салини Конструтори" с 51%. Италианците от години се оплакват, че българската държава ги е отрязала от полученото в началото на 90-те години право да концесионират магистралата от Калотина до Капитан Андреево. Според плановете фирмата "Магистрала Хемус" трябваше да стопанисва аутобана от София до Варна.
Останалите управляващи от българска страна са шефът на "Техноекспорстрой" Емил Коцев, брат на сегашния зам.вътрешен министър Бойко Коцев, и тогавашният началник на кабинета на министъра на регионалното министерство Калин Рогачев, понастоящем зам.-министър там. Пред в. "Сега" бившият регионален министър Валентин Церовски заяви, че не си спомня по какви причини Георгиев е включен в управлението на дружеството, но фирмата не функционирала. Била създадена с идеята да се тушират претенциите на италианците към "Тракия". От "Фронтиер" пък твърдят, че Георгиев е поканен лично от Церовски.
Хора, работили по това време в екипа на Церовски, се сещат, че Красимир Георгиев е представен от бившия министър като експерт с опит в подготовката на международни проекти. "Истинският интерес на Георгиев всъщност беше "Тракия", коментират източници от регионалното министерство, пожелали анонимност. Очевидно е, че концесията на "Тракия" и на "Хемус" са правени по една и съща матрица, тъй като действащите лица се повтарят - двете държавни фирми и "Фронтиер" като техен консултант, плюс чужд инвеститор - португалски или италианска фирма, плюс регионалното министерство, управлявано от Церовски.
Официално не е известно фирми на Красимир Георгиев да са кандидатствали за "Тракия", макар че "Фронтиер" е била своеобразна свръзка между българските компании в концесията с американската правна фирма McGuire Woods. Американците представляват българските държавни фирми в преговорите с португалските партньори.
Въпросната американска консултантска компания за пръв път нашумя в България след визита на представител на регионалното министерство и на "Техноекспорстрой" в САЩ по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски. За първи път обаче американците са доведени в България през 1998 г. от съдружника на Красимир Георгиев във "Фронтиер" - Едуард Манукян. Тогава президентът на McGuire Woods Къртис Кауард и Манукян




даряват 80 000 долара на фондацията на Елена Костова



"Бъдеще за България" за дома за сираци в Златица. Вероятно този, а и други жестове тогава отварят доста врати за навлизане в енергетиката, защото до онзи момент видимият бизнес на Красимир Георгиев се върти около чейндж бюрата "7М" и неуспешния опит за създаване на застрахователна компания. След дарението "Фронтиер" започва да се появява в по-мащабни проекти, сред които 6 микровеца. Интересното е, че другият съдружник на Красимир Георгиев - Георги Сотиров, се опитва да омаловажи постиженията на фирмата в тази област. Той твърди, че от вецовете действа само един и още един е в проект - останалите фирми са регистрирани само за проучване на местата за изграждането им и за снабдяване с многобройните разрешителни за дейност.

Миналата година McGuire Woods нашумя и по друг повод - името й бе свързано пряко с "Техноекспортстрой" в лобистка кампания. Според информация на електронното издание "Портал Европа", държавното дружество е платило определена сума на McGuire Woods Consulting - щатска лобистка фирма, дъщерна на McGuire Woods, за да помогне на президента Георги Първанов да организира неофициалната си визита във Вашингтон в края на октомври 2005 г. След избухването на скандала от "Техноекспорстрой" и от президентството отрекоха информацията. Интересното е обаче, че изплатената от "Техноекспортстрой" сума за правните консултации на американската фирма съвпада до долар със сумата, записана в годишния доклад на правосъдното министерство на САЩ за извършените лобистки услуги. И в двата случая става дума за 9459 долара.

Другият ключов проект, където


топлата връзка между "Техноекспорстрой" и "Фронтиер" е очевидна, е петролопроводът Бургас-Александруполис. В продължение на няколко години двете фирми се водеха собственици в "Универсален терминал Бургас". Очакваше се дружеството да бъде ключов участник в петролопровода в България. През тази година, малко след като гръмнаха скандалите със столичната топлофикация, правителството изненадващо реши да извади "Универсален терминал Бургас" от нефтения проект.

На въпрос как са попаднали в "Универсален терминал Бургас" от "Фронтиер" обясниха, че са влезли в схемата след конкурс, обявен от регионалното министерство. Въпросният конкурс обаче изобщо не е за създаване на смесено дружество, и то с държавни предприятия. Поканата, публикувана през юни 2004 г., гласи, че се търсят "проявяващи интерес" към проекта Бургас-Александруполис, които трябва "да опишат намерения за осъществяването му". Така или иначе "Универсален терминал Бургас" прекрати съществуването си, още преди да е заработил. Официалната версия, лансирана от регионалния министър Асен Гагаузов за изваждането на фирмата от проекта, беше, че за двата нефтопровода - Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора, се предвижда да има отделни терминали. Това обезсмисляло съществуването на "Универсален терминал Бургас".

бикновено когато Красимир Георгиев реши да участва в някакъв проект, той или негови хора регистрират специално дружество. Освен в случая с Бургас-Александруполис така е процедирано например и с "Топлоцентрала Земляне". Там акционери са "Топлофикация София" с 34%, австрийската VA Tech hydro Gmbh с 33% и канадската "Нортланд Пауър" с 33%. Нищо не издава участието на Красимир Георгиев в това дружество освен адреса на регистрацията му - столичния булевард "Фритьоф Нансен" 9, където се намират и всичките останали фирми на Георгиев. Замисълът на това дружество, чийто управител е арестуваният зам.-шеф на столична топлофикация Емил Антонов, е да създаде когенерационна мощност в ТЕЦ "Земляне", произвеждаща топлоенергия. Така поне твърдят източници от столичната топлофикация. В такива случаи централата продава на столичната топлофикация топлоенергия, а на НЕК - ток. Подобни проекти станаха особено актуални тази година покрай проблемите на "Топлофикация". Но "Топлоцентрала Земляне" е закрита по-малко от месец след учредяването си през април 2001 г.

От "Фронтиер" дават съвсем друго обяснение за тази фирма - че е регистрирана от неизвестни за тях лица и че тъй като адресът е бизнес сграда, всеки може я посочи за седалище. А VA Tech hydro Gmbh и "Нортланд Пауър" са достатъчно големи компании, за да им искат обяснение какво правят в съдружие със столичната топлофикация.

От "Фронтиер" обясняват още, че те първи са въвели у нас т.нар. модел за проектно финансиране. Първият подобен проект е от края на 90-те години и в него действително участва Красимир Георгиев. Това е рехабилитацията на ТЕЦ "Марица-изток 3", която се прави от смесено дружество между НЕК и американската "Ентерджи". По времето на кабинета "Сакскобургготски" американците продадоха дела си на италианската "Енел".

Работата на консултанта в такива проекти е решаваща, защото той изготвя цялата схема - довежда инвеститора, прави план по години, сключва или помага да се сключат всички договори с държавата или държавни дружества, подготвя документите за кандидатстване за заеми.

Ако е нужна държавна гаранция или промяна на законодателството, организирането на всичко това също е работа на консултанта. Няма думата единствено когато се стигне до теглене на кредитите и до прехвърляне на собственост. Обикновено за работата си консултантът получава между 0.1% и 0.5% от стойността на целия проект или отделно уговорена комисиона от самите банкови заеми или и двете заедно.

Всичко това е


дейност, свързана с огромно лобиране, и то пред най-различни институции - парламент, правителство, министерства, регулаторни органи, чужди посолства и т.н. По тази логика уязвими за евентуални връзки с "Фронтиер" освен Румен Овчаров са и неговите предшественици в три правителства назад, както и всеки, заемал пост, даващ възможност за вземане на важни решения в енергетиката.

Проектът за рехабилитация на ТЕЦ "Марица-изток 3" например, който е за 600 млн. евро, започна още през 1999 г. Основните договори бяха сключени седмица преди парламентарните избори през 2001 г., а работата - поставянето на сероочистващи инсталации, продължава и досега.

Специално за ТЕЦ "Марица-изток 3" се наложи НЕК да сключи дългосрочен 15-годишен договор за изкупуване на тока от централата. Това стана въпреки протестите и на Световната банка, и на МВФ, които смятаха, че така се блокира либерализацията на сектора.

Другият голям енергиен проект, в който изплува името на Красимир Георгиев, е изграждането на хидровъзел "Цанков камък". Инвестицията там е 220 млн. евро Схемата е почти същата - държавната НЕК, която е основен инвеститор, сключва договор за изграждането на язовира с австрийските фирми VA Tech hydro Gmbh, Verbundplan Gmbh и Alpine Mayreder Gmbh за проектиране, построяване и оборудване на бъдещия ВЕЦ. Кредитите и застраховките им са от австрийски банки, като част от средствата НЕК погасява с продажбата на спестените емисии въглероден двуокис.

По проекта консултантът Красимир Георгиев почва да работи през 2002 г., но окончателните договори са сключени през септември 2003 г. VA Tech hydro Gmbh е същата фирма, която е планирала да се намеси в сделка и в ТЕЦ "Земляне" и за която "Фронтиер" твърди, че нищо не знае.

В "Цанков камък" е

намесен и друг бизнесмен, към когото прокуратурата прояви интерес - Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп", шеф на "Минстрой холдинг" и близък на Ахмед Доган. Холдингът е нает за подизпълнител на Alpine Mayreder.

Друг голям играч в енергетиката - собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, също е подизпълнител за част от дейностите по "Цанков камък". Проектът "Цанков камък" още през 2003 г. получи отличието на британското списание "Euromoney" за сделка на годината в Европа.

Почти същата схема като на "Цанков камък" е приложена и при проекта на струващата 65 млн. евро водна каскада "Долна Арда", която също е консултирана от Красимир Георгиев. Дори изпълнителите и подизпълнителите са същите - австрийските фирми плюс "Риск инженеринг".

От "Фронтиер" отричат категорично участие в каквито и да е дейности в АЕЦ "Козлодуй", а за проекта АЕЦ "Белене" потвърждават интерес, но твърдят, че засега не участват никъде.

Засега


най-неясно остава участието на "Фронтиер" в офсетните сделки на икономическото министерство. Ако Георгиев има отношение към тях, това е единствената дейност, в която той би могъл да бъде пряко свързан с Румен Овчаров. От края на миналата година Министерството на икономиката и енергетиката получи от военните правото да определя офсетната част от тези сделки, т.е. кои проекти на чуждия доставчик на военна техника ще бъдат одобрявани като част от неговите ангажименти.

Засега от "Фронтиер" признават само за опит да влязат в офсетните сделки. В началото на годината от италианската "Аления Аеронаутика" са поискали от няколко консултантски фирми, сред които и "Фронтиер", да им предложат проекти за финансиране в България като част от офсета. "Ние можехме в този момент да им предложим няколко проекта за възобновяеми енергийни източници, но повече не ни потърсиха и въобще не сме сигурни, че са избрали някого", твърдят от "Фронтиер".

"Аления" трябваше да достави на Българската армия няколко самолета "Спартан", като стойността на цялата сделка е около 200 млн. евро. От фирмата на Красимир Георгиев отричат да имат други предложения в тази област, а от икономическото министерство изобщо не желаят да дадат информация докъде са се придвижили офсетните сделки”.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

  • 022 XXXXX
    19.01.2023 21:24

    To the econews.bg Administrator, exact same in this article: Link Text

  • 021 XXXXX
    19.01.2023 09:41

    Hello econews.bg Administrator, similar below: Link Text

  • 020 Nila
    25.10.2022 14:50

    Have you ever earned $765 just within 5 minutes? trade binary options

  • 019 Isidra
    30.09.2022 12:25

    Sports betting. Bonus to the first deposit up to 500 euros. Online Casino. online casino

  • 018 ioiwmn
    08.05.2022 05:01

    hydroxychloroquine high https://keys-chloroquineclinique.com/

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |