1-во ФОТО на „тайнствената“ далечна страна на Луната, изпрати Chang'e 4

Свързани новини

05.01.2019 11:04 0 | Прочетена (230)


 Китайската космическа сонда Chang'e 4 изпрати първата си снимка на далечната страна на Луната, разкривайки скалиста повърхност, повредена от малки дупки, и това, което изглежда като голям кратер, предаде RT.

Историческото фото отбеляза първия път в историята, когато кораб каца на „тъмната страна“ на Луната. Мисията беше усложнена от факта, че нейното положение и терена блокират директна комуникация чрез радиосигнали със Земята. За да реши този въпрос, Китай пусна спътник през май 2018 г., който помага да се предава информация.

Снимката на далечната страна на Луната показва безплодна, пустинна повърхност, покрита с кратер. В далечината се вижда хълмист терен.

Целта на Сондата не е само да направи снимки. Ще тества дали растенията ще растат в среда с ниска гравитация, ще изследва полюсите, за да открие вода или други ресурси, ще наблюдава взаимодействието между слънчевите ветрове и лунната повърхност и ще направи първия лунен нискочестотен радиоастрономически експеримент.

През 1959 г. съветската сонда Луна 3 е първата, която прави снимки на далечната страна на Луната - 18 снимки, разкриващи една трета от повърхността на Луната, която е невидима от Земята.

 Снимка: Courtesy CNSA


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |