Пробив: Китайска сонда кацна на "тъмната" страна на Луната

03.01.2019 10:48 0 | Прочетена (916)


 Китайската роботизирана сонда Чан'е 4 кацна на "тъмната" страна на Луната, ставайки първата, създадена от човека, която ще проучва неизследваната досега повърхност, предаде RT. Сондата се е приземила в басейн Южен полюс-Ейткън, най-стария, най-голям и най-дълбок кратер на повърхността й. Обратната страна на Луната остава до голяма степен неизследвана, тъй като нейната позиция я предпазва от радиочестоти, предотвратявайки пряк контакт със Земята. За да реши този проблем, Китай пусна релейния сателит Queqiao по-рано тази година, за да може да предава сигнали.

Chang'e 4 ще извърши няколко експеримента - ще тества дали растенията ще растат в среда с ниска гравитация, ще изследва полюсите, за да открие вода или други ресурси, ще наблюдава взаимодействието между слънчевите ветрове и лунната повърхност и ще направи първия лунен нискочестотен радиоастрономически експеримент.

Китайската сонда обикаляше луната в елиптична орбита от неделя, за да се приземи. Мисията напусна Центъра за изстрелване на Сичан на 8 декември и достигна лунната орбита четири дни по-късно.

Снимка: Ройтерс

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |