Плажовете в Австралия и Африка са по-склонни към ерозия, отколкото растеж

Свързани новини

07.08.2018 11:06 0 | Прочетена (998)

 Изследователите са забелязали тревожна тенденция в охраняемите морски територии, които би трябвало да бъдат най-запазени и защитени от човешко присъствие - плажовете се рушат.

Групата изследователи от Холандия използва специална система за точно определяне на пясъчните плажове от сателитни изображения.

Те са създали софтуер за класификация, който определя изображението автоматично: дали плажът е пясъчен, каменист или заледен, а след това се анализира как плажове са се променили между 1984 и 2016 година.

Учените са установили, че около 31% от плажовете в света са пясъчни. В Африка делът им е най-висок (66%), а в Европа - най-нисък (22%). Теса установили, че 24% от тези плажове (обща дължина на бреговата линия  почти 80 000 км) се размиват със скорост по-голяма от 0,5 м годишно. Други 28% от пясъчните плажове са се увеличили, а 48% са останали стабилни. Четири от седемте най-големи ерозионни горещи точки в света са разположени в САЩ.

Двойките изображения на тази страница показват два екстремни случая. Плажовете в Шимермоникьог в Холандия са сред най-бързо увеличаващите се сред изследваните и нарастват с 10 метра годишно. Обратно, пясъчните ивици южно от Фрипорт, тексас за една година са загубили почти 15 метра  по протежение на участък от 17 км.

Според учените процесът на създаване на набор от данни за годишното състояние на крайбрежието е отнел само около два месеца. В същото време алтернативно въздушно проучване и ръчно откриване на брегови линии отнема седмици или месеци, за да се анализира само крайбрежие, не по-дълго от 80 км.

Учените са установили, че плажовете в Австралия и Африка са по-склонни към ерозия, отколкото растеж. Напротив, на всички други континенти плажовете са склонни да растат. В момента изследователите вярват, че континенталните разлики в плажната ерозия до голяма степен зависят от човешката намеса по крайбрежието.

Следващите стъпки ще бъдат насочени към разграничаване на влиянието на човека от естествената динамика и тенденции. Човешките дейности ускоряват ерозията и растежа по различни причини. Извличането на пясък в делтата на Меконг във Виетнам води до висока степен на ерозия, която може да застраши биологичното разнообразие на региона и устойчивостта на неговата риболовна индустрия. Същевременно в Австралия, заради проекта, който добива пясък от река Туид до три плажове в Куинсланд, тези плажове се разширяват, а навигацията при устието на реката се подобрявала.

Изследователите също са загрижени за наблюденията на защитените морски зони, пише Earthobservatory.nasa.gov. Около 32% от бреговата линия в тези резервати, морските паркове и резервати, са пясъчни плажове. Почти 37% от тези "защитени" плажове се рушат и съкращават със скорост над 0,5 метра годишно, а само около 32% от защитените плажове растат. Тъй като тези райони не трябва да бъдат обект на човешка намеса, не е ясно защо въпреки това, тези плажове намаляват

Източник: Дир.бг.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |