Черният пазар на пясък процъфтява заради глобалния му недостиг

18.06.2018 11:15 0 | Прочетена (960)


  Черният пазар на пясък процъфтява заради глобалния му недостиг. Бандитите крадат големи количества от реките и плажовете, като статистиката показва, че в световен мащаб използваме 50 млрд. тона пясък всяка година - два пъти повече от количеството, произведено от реките за същия период, предаде RT. Причината е нарастващият брой и големина на градовете, особено в развиващите се страни.

"Всяка година има повече хора на планетата и всяка година все повече от тях се местят в градовете. От 1950 г. градското население в света е достигнало от 746 милиона до над 3,9 милиарда", твърди писателят и журналист Винс Бейзър.

Търсенето на строителни агрегати ще нарасне с 5,2% годишно до 51,7 млрд. тона през 2019 г., според Freedonia Group. Някои смятат, че делът на пясъка в съвкупния бизнес вече е на стойност 70 милиарда долара годишни продажби.

До 90% от световните плажове са се свили средно с 40 метра от 2008 г. Популярните брегове са довършили умиращите си плажове с пясък, донесен от други места. До 70% от плажовете в Южна Калифорния вероятно напълно ще ерозират до 2100 г.

Китай използва все повече пясък през последните години, отколкото САЩ през 20-ти век. В Индия суровината вече е гореща стока, погълната от организираната престъпност, която незаконно го добива и продава на черния пазар. Пясъчната мафия, най-силната престъпна организация в Индия, наброява 75 000 души, които се гмуркат за пясък в реките. Водолазите работят 12 часа, гмуркат се до 200 пъти и правят само по 15 долара на лодка.

Снимка: Ройтерс







Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |