Активист на партия „Зелените” проваля конкурса за изработване на плана за управление на Пирин

28.08.2013 10:11 0 | Прочетена (3147)

Мажоритарният кандидат на партия „Зелените” за парламентарните избори 2009 в Кюстендил,  член на УС на Сдружение за дива природа „Балкани”, активист на коалицията „За да остане природа в България” и орнитолог в Национален Природонаучен музей към БАН, Петър Шурулинков, в края на месец юли е депозирал заявление в дирекцията на парк Пирин, че се отказва от участие като експерт към „Пролес Инжинеринг” ООД, което дружество е участник в процедурата за изработване на плана за управление на парк Пирин, алармират от НГК „Природата за хората и регионите”. Основният мотив е, че като активен природозащитник  не е съгласен с водените съдебни дела по време на конкурса и дискредитирането на изявени природо-защитници в медиите, визирайки ръководителя на „Обединение Пирин 2014” – Тома Белев.
Въпросното заявление е прецедент при провеждане на обществени поръчки, защото да се откажеш от договорения хонорар и да провалиш въпреки подписаната Декларация дружеството, в което участваш, като изтъкваш мотиви и извършваш действия, които са в полза на конкурентната фирма, т.е. на „Обединение Пирин 2014” няма аналог. В опита за проваляне на обществената поръка участват и ръководителката на проекта, Людмила Димитрова, и председателката на Комисията по оценка на офертите – Евелина Кабакова, защото вече 40 дни след решението на КЗК и Върховния административен съд няма извършени никакви действия за изпълнение на решенията на съда, въпреки задължението им по договор за обществена поръчка, с цена 1 065 000 лв да организират и проведат конкурса до успешен край.
Припомняме, че Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решението на бившия директор на Национален парк „Пирин“  инж. Валери  Мачев, с което той определя за победител в конкурса за изработване на новия план за управление на Пирин на „Обединение Пирин 2014”, с ръководител Тома Белев. Решението на КЗК бе потвърдено от Върховния административен съд на 22.07.2013г. Съдът връща преписката за продължаване на процедурата от етап разглеждане на документи, отваряне на техническите предложения, ценови оферти и определяне на нов победител. Решението означава, че от конкурса се отстранява „Обединение Пирин 2014“  
В допълнение изясняваме, че на 31.07. 2012 г. бившия директорът на НП „Пирин“ Валери Мечев обявява  обществена поръчка на стойност 1 070 000 лева .  Договорът е възложен  на единствения кандидат Обединение"Еко Консулт Пирин", който е подал оферта само с  5 000 лева по-ниско от прогнозната стойност  - 1 065 000  без ДДС . „Обединението Екоконсулт Пирин“ е регистрирано  от 4 фирма  по ЗЗЗД. Участници  са  „Екоиновации“ ООД, съ- собственост на Людмила Димитрова. Втората фирма е Консултанстска група за обществени поръчки ЕООД със собственик Евелина Борисива –Кабакава. Останалите  участници са Еконтконсулт и ДИжиконсулт.  Обединението е регистрирано   на 12.09.2012. На 04.10.2012 г.  дирекцията на парка сключва договор с единствения участник и победител  „Обединението Екоконсулт Пирин“ на стойност 1 милион и 65 000 лева без ДДС. Екипът с координатор Людмила Димитрова и   юрист Евелина Божилова-Кабакова  изготвят заданието  и за изработването на  нов план за управление на Национален план  „Пирин“ и тръжната документация. На 28.12.2012 г. директорът на парка инж. Валери Мечев подписва заповед и обявяване на поръчка та на стойност 1 милион 650 хиляди лева. Интересното в случая е, че Людмила Димитрова е ръководител на екипа изработвал сега действащия план за управление на НП „Пирин“, в който тогава през 2004 г. е участвал  и Тома Белев, по това време директор на парк Витоша. Средствата са осигурени от  швейцаро-българската фондация „Биоразнообразие“ по проект с координатор Петко Цветков, настоящ директор на фондацията. Следващата връзка с Дирекцията на парк Витоша  е на Евелина Божилова-Кабакова , чието   еднолично дружество има  три годишен договор от 2012-2015 г  за консултантски услуги  с бившия директор на парка  Тома Белев.  Преди това в периода 2010 -2012  тя е изпълнила седем договора с  парка и като физическо лице.  
Поради опитите за проваляне на конкурса и забавянето на изготвянето на плана, много голяма е и опасността е да се загубят освен 1 650 000 лв цената на поръката, а и оставащите почти 17 млн. лв, които са за дейности за Национален парк Пирин, свързани с опазване на биоразнообразието и изграждане на инфраструктура в обекта на Световното природно наследство.
Настояваме Възложителя -  Дирекцията на Национален парк Пирин и МОСВ да продължат процедурата на обществената поръчка за изработване нов план за управление на Национален парк Пирин съгласно решението на Върховния административен съд в разумни срокове, добавят от НГК „Природата за хората и регионите.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |