ВАС окончателно спря далаверата на Зелените за 1 650 000 лв. в Пирин

23.07.2013 10:36 0 | Прочетена (2290)

С Решение № 11042 от 22.07.2012г. Върховният административен съд окончателно отстрани от конкурса за изработване План за управление на Национален парк Пирин „Обединение Пирин 2014”, консорциум между ”Зелени Балкани” на Тома Белев и българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие” на Петко Цветков, съобщиха от НГК „Природата за хората и регионите”.

От мотивите на решението е видно, че представените документи от „Обединение Пирин 2014” за трудовия стаж на ключовия експерт Мария Кехайова са недостоверни и манипулативни. Доказано е, че издадените служебни бележки от „Дикон Груп” са тълкувани неправилно от Комисията по оценка и не доказват трудовия стаж и професионален опит на предложения експерт. Съдът установява, че Мария Кехайова не отговаря на документацията за наличие на 7-годишен професионален опит в използването на информационни системи (ГИС). Имайки предвид липсата на този опит, участникът е следвало да бъде отстранен от инж. Валери Мечев, директор на Национален парк Пирин, още на етап представяне на документи. Сега след решението за отстраняване на „Обединение Пирин 2014” на Върховния административен съд Комисията за оценка трябва да изготви ново класиране при спазване на разпоредбите на съда.
По делото представителят на Върховна административна прокуратура изразява становище за неоснователност на жалбата на „Обединение Пирин 2014” в подробно изложени писмени бележки.
 В обществената поръчка за изработване на план за управление на Пирин участваха: „Обединение Мист  Гарнетс“ , „Консултантска къща Европроект“,  „Пролес инженеринг” ООД, „Обединение Пирин 2014“. В края на март се разбра, че  Комисията за оценка е отстранила от  конкурса, още на фаза представени  документи, всички участници с изключение на „Обединение Пирин 2014“ , в което съдружници са „Зелени Балкани“ на Тома Белев и българо-швейцарската Фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков.
Беше изнесена публична информация за разкрити тесни бизнес отношения между председателя на комисията за оценка на офертите Евелина Кабакова и координатора на проекта Людмила Димитрова. Людмила Димитрова е била ръководител на екипа, изработил сега действащия план за управление на НП „Пирин“, в който през 2004 г. е участвал  и инж.Тома Белев, по това време директор на парк Витоша.  Петко Цветков пък тогава е бил възложителят на плана по линия на Българо-швейцарската програма и избрал Людмила Димитрова и Тома Белев. Фирмата на Людмила Димитрова „Екоиновации“ и на председателката на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова, „ Консултантска група за обществени  поръчки“ има търговски договори, подписвани с Тома Белев в качеството му на директор на парк Витоша .
"Решението на Върховния административен съд доказа нашата хипотеза за умишлено манипулиране на обществената поръчка за план за управление на Пирин и незаконносъобразна  работа на Комисията за оценка към Дирекцията на Национален парк Пирин в интерес на известните природозащитници. В схемата за печелене на нагласени  обществени поръчки по ОП „Околна среда“  участват едни и същи много активни зелени организации и техните търговски фирми, чийто терен се разчиства от поставени лица в комисиите за оценка, като се отстраняват всички останали участници. По този начин природозащитниците прибират максималната възможна цена за изпълнение на работата и си осигуряват монопол върху изработването на плановете на природните и национални паркове.
Сигурно е, че ще бъдем свидетели на тежки обвинения към работата на българския съд от зелените неправителствени организации, групирани около коалицията „За да остане природа в България”. Същите, които възторжено приемаха решенията на ВАС, когато са в тяхна полза", допълват от НГК „Природата за хората и регионите”.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |