Зелените на Тома Белев спечелиха 1 650 000 лв. за изработване на план за управление на Пирин

Свързани новини

21.04.2013 14:38 687 | Прочетена (8848)

С решение No24 от 19.04.2013 директорът на НП Пирин инж. Валери Мачев обяви “Oбединение  Пирин 2014“ за победител в конкурса  за изработване на план за управление на Пирин. Участници  в този консорциум  са „Зелени Балкани“ на Тома Белев и българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков, кандидат за депутат от партия „Зелените“.
Всъщност  реален конкурс нямаше, защото  комисията за оценка отстрани  останалите кандидати още на фаза представени документи. Въпреки сигналите, че този конкурс е предрешен, защото председателката на комисията Евелина Божилова- Кабакова има дългогогодишни бизнес отношения с представляващия  „Обединение Пирин 2014“ Тома Белев, Дирекцията на  НП „Пирин“  и МОСВ  излъчиха предизвестения победител. Макар че, директорът на парка Валери Мечев, председателката на комисията Евелина Божилова-Кабакова и Тома Белев дни наред отричаха,  че изборът не е нагласен, това се потвърди. 
Начинът за печелене на поръчки от зелените през последните години е един и същ. Те подгряват обществото и медиите с преекспониран проблем , обикновено свързан с Черноморието и планините. Правят митинги, шествия, бдения на централно място в столицата за да си гарантират широко медийно отразяване. По този начин и с влиянието им, упражнявано и чрез участието им в обществените съвети към министерства и агенции, оказват натиск върху държавата за отпускане на все по-големи бюджети за дейности, които са в кръга на техните интереси. Вече търсят и политическо въздействие с  партията си „Зелените“. С натрупаната информация, влияние и политическа подкрепа диктуват условията на важните за тях обществени поръчки.Впоследствие чрез обръч от техни неправителствени организации и търговски фирми създават обединения, които редовно печелят големи обществени поръчки, какъвто е случаят и с Пирин. Тези действия, обаче,не биха могли да се реализират без активната помощ на чиновници от МОСВ, включително и на министри и заместник-министри. 
Така зелените монополизираха усвояването на еврофондовете по Оперативна програма „Околна среда“ и бюджета на МОСВ. 
Накратко за това,как се разви конкурсът за Пирин:
Комисията за оценка на офертите за плана за управление на Пирин лиши конкурса от осигуряване на достатъчно конкуренция, главна цел на Закона за обществени поръчки. От четирима участника, трима бяха отстранени на предварителна фаза. Наше проучване установи, че Председателят на комисията Евелина Божилова-Кабакова и координаторът на проекта Людмила Димитрова имат пряка връзка с останалия тогава единствен кандидат-„Обединение Пирин 2014“. Людмила Димитрова е ръководител на екипа, изработил сега действащия план за управление на НП „Пирин“, в който през 2004 г. е участвал  и инж. Тома Белев, по това време директор на парк Витоша. Средствата за изработения тогава план са  осигурени от  швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“  с координатор Петко Цветков, настоящ директор на същата фондация. Фирмата на Людмила Димитрова „Екоиновации“ е имала договори, подписвани от бившия директор на парк Витоша Тома Белев. 
Пряка връзка с Тома Белев има и Председателката на комисията за оценка на офертите Евелина Божилова-Кабакова, чието   еднолично дружество „ Консултантска група за обществени поръчки“ има тригодишен  договор (от 2012-2015 г.) за консултантски услуги на стойност 60 хиляди лв, сключен без конкурс от тогавашния директор на парк Витоша  Тома Белев.  Преди това в периода 2010-2012  Божилова-Кабакова е изпълнявала редица договори с дирекцията на парка и като физическо лице. 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |