ЕС отложи решението за пчелите

Свързани новини

19.03.2013 11:41 0 | Прочетена (1976)

 

Правителствата от ЕС не успяха да постигнат споразумение днес дали да се забранят три широко използвани пестицида, свързани с намаляването на броя пчелите, съобщи Европейската комисия.

„Не бе постигнато квалифицирано мнозинство нито в подкрепа, или против текста,“ гласи изявление на Комисията. Сега ще се обмислят следващите стъпки.

Източници, близки до дискусиите, твърдят, че е имало 13 гласа в полза на забраната и девеста срещу нея. Пет страни са се въздържали.

Еврокомисията предложи забраната през януари, след като Органът на ЕС за безопасността на храните EFSA обяви, че въпросните пестициди, известни като неоникотиноиди, представляват остър риск за здравето на пчелите. Констатацията изправи регулаторите пред голяма дилема. Пчелите и други насекоми играят решаваща роля за опрашването на повечето култури, които се отглеждат в Европа. В същото време неоникотиноидите се използват за опазването на повече от 8 милиона хектара обработваема земя в ЕС ежегодно, увеличавайки добивите на рапица, пшеница и други посевни култури.

Предложението бе за забрана на използването на неоникотиноиди за всички култури, различни от зимните зърнени култури и растенията, които не са привлекателни за пчели, като захарно цвекло. Тя следва да се прилага от 1 юли 2013, като се гарантира, че пролетната сеитба на царевица в Европа през тази година няма да бъде е засегната.

Съгласно правилата на ЕС, сега държавите-членки разполагат с два месеца, за да постигнат компромис, в противен случай Европейската комисия ще бъде свободна самостоятелно да приеме предложението.

Основните производители на неоникотиноиди – швейцарската Syngeta и немската Bayer – смятат, че оценката на EFSA е погрешна. Те казват, че съсипването на местообитанията и паразити като акара Вароа са главната причина за спада на популацията на пчелите. Фирмите са финансирали и изследвания, които показват, че пълната забрана на пестицидите може да намали нетния износ на пшеница на ЕС с 16% и да доведе до 57% увеличение на вноса на царевица.

Активистите от групата Avaaz, които събраха над 2,5 милиона подписа в петиция, призоваваща Европейския съюз да забрани вредните пестициди, обвиниха правителствата в пренебрегване на общественото мнение.

 


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |