Учените в отчаян опит да спасят пчелите

Свързани новини

23.11.2012 17:01 0 | Прочетена (2516)

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) започна преглед на научни изследвания и оценки на риска, свързан с намаляването на популациите на пчелите в световен мащаб и в Европа. Окончателният доклад през следващата година ще определи информационните пропуски и потребности от научни изследвания в тази област.

Пчелите са едни от най-важните опрашители, но числеността им намалява всяка година. Изчезването им се дължи на рисковата околна среда, включваща селскостопанските химикали и загубата на естествени местообитания.

По-рано този месец статия в научното списание "Нейчър" повдигна нови опасения за ефекта на два често срещани пестицида.  Авторката Жулиет Л. Осбърн от Университета на Ексетър във Великобритания твърди, че е настъпило "крайно време да се разгледат други възможности за земеделска защита на посевите, тъй като употребата на пестициди и защитата на популацията на пчелите са взаимноизключващи се дейности.Третирането с пестициди е практика, която в една или друга степен е необходима. Отравянето на пчелите е основен проблем, който влияе върху ефективността на пчелните семейства не само при производството на пчелни продукти, но също и при опрашването с пчели на земеделските култури."


От основно значение е политиците да изискват от селскостопанските производители да развият т.нар. буфери, които да подхранват растенията и да обогатяват разнообразието на дивата природа. Тенденцията е през 2013 г. тази точка да залегне в Общата селскостопанска политика.

Бен Уудкок от Британския национален съвет по околна среда, твърди че буферите и други местообитания намаляват необходимостта от пестициди и изкуствени торове, помагат за подобряване на качеството на почвата и правят обработваемата земя по-продуктивна.

Позовавайки се на ролята на пчелите и птиците в процеса на опрашване, Уудкок твърди: "Ако продължавате да съсипвате земеделската земя, ако продължавате да намалявате общата площ на полуестествения хабитат, опрашването действително ще намалее. Всъщност тези буферни райони са отлична предпоставка за продуктивност."


Междувременно наскоро стартиралата програма, спонсорирана чрез изследователските фондове на Европейския съюз има за цел да насърчи земеделските производители да защитават пчелите.

Състоянието и тенденциите на европейските опрашители или програмата STEP категорично заявява, че пчелите и останалите опрашващи насекоми са жизненоважни за производството на 84 % от европейските култури, в това число плодове, зеленчуци и билки. Същевременно организацията отбелязва, че 16 % от пчелните колонии са изчезнали само за едно поколение и причината е загубата на хабитат, болести и използването на химически пестициди и хербициди.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |