Eвропейската банка реже България заради бойкота на зеления ток

Свързани новини

18.10.2012 11:25 1 | Прочетена (3268)

Бъдещите инвестиции в България са под въпрос, след като няма предвидимост на бизнес средата, алармират от сайта Гласове. Това е само част от преценката за българския инвестиционен климат, дадена от 15 развити държави и Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. В безпрецедентен протест до българското правителство те призовават за „незабавна намеса” в едно от последните регулаторни решения, засягащи възобновяемите енергийни източници. 

Писмо номер 1: Президентът на ЕБВР сър Сума Чакрабарти пише на премиера Бойко Борисов на 1 октомври 2012 г.

ЕВРОПЕЙСКА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ

От: Сума Чакрабарти

Президент на ЕБВР

До: Бойко Борисов

Министър-председател на Република България

Бул. „Дондуков“, 1

София 1000

България

1 октомври, 2012

Уважаеми г-н Министър-председател,

Позволете ми отново да Ви благодаря за времето, което ми отделихте и за гостоприемството по време на неотдавнашното ми посещение в България.

Както знаете, през последните 16 г. банката подкрепя активно българското правителство в неговите усилия за възстановяване, модернизация и въвеждане на частния сектор в електроенергията, като са финансирани проекти на стойност над 2,5 милиарда евро, включително за инвестиции в производството (ТЕЦ „Марица-изток“, възобновяеми енергоизточници), в електропреносния и електроразпределителния  сектор, както и в мерките за енергийна ефективност. Успоредно с това банката участва пряко и във вашите усилия за подобряване на регулацията на сектора и синхронизирането му с най-добрите практики с ЕС. Предвид нашия дългосрочен ангажимент в подпомагането на българския електроенергиен сектор, моля да ми позволите да споделя с Вас изложените по-долу наблюдения, както и загрижеността си от някои неотдавнашни развития.

На 14 септември енергийният регулатор взе неочакваното решение да въведе такса за достъп до мрежата за всички производители на електроенергия от възобновяеми източници. Тази такса означава, че повечето генератори на енергия от възобновяеми източници, които работят към настоящия момент, ще станат нежизнеспособни и няма да могат да върнат заемите си – включително и онези заеми, които им е отпуснала банката, като например тези за финансирането на Ветроенергиен парк „Свети Никола” на компания AES (118,7 милиона евро заем тип A/B от ЕБВР, подписан през декември 2008 г., от които 65,9 милиона евро са заем тип А), както и на Ветроенергиен парк „Суворово“ на копмания Enhol (60 милиона евро заем тип А/В от ЕБВР, подписан през януари 2010 г., от които 42,5 милиона са заем тип А).

Също така съм притеснен от това, че таксите са въведени със задна дата и без каквато и да било предварителна консултация със заинтересованите страни от сектора. Това поставя и по-широки въпроси сред всички инвеститори за надеждността на сключваните договори и предвидимостта на бизнес средата в България.

По тази причина бих искал любезно да Ви помоля да обърнете внимание на този важен въпрос и да го вземете предвид. Бих искал да ви уверя, че банката е готова да работи с операторите на мрежата (включително НЕК), с енергийния регулатор и с производителите на енергия от възобновяеми източници, по намирането на начини за подобряване и финансиране на едно надеждно и ефикасно електроенергийноосигуряване за България.

Варел Фрийман, първи вицепрезидент на ЕБВР, ще Ви посети на 22 октомври и ще продължи комуникацията по този въпрос.

Копие до:

Симеон Дянков, вицепремиер и Министър на финансите

Делян Добрев, Министър на икономиката, енергетиката и туризма

Стефка Славова, директор за България в Управителния съвет на ЕБВР



Писмо номер 2: посланиците на 15 страни пишат на министъра на икономиката Делян Добрев на 8 октомври 2012 г.


До

Делян Добрев,

Министър на икономиката, енергетиката и туризма

Копие до

Симеон Дянков, Министър на финансите

Уважаеми г-н Министър,

Обръщаме се към вас със силно притеснение от решението, взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 14 септември  2012 г., с което се налагат драстични такси за достъп до мрежата на производителите на възобновяема енергия.

С това решение технологично еднакви проекти се таксуват по различен начин за едни и същи услуги според посочената дата за съответните зелени тарифи (преференциални ВЕИ цени). Налагането на тези нови такси, които намаляват възвръщаемостта на инвестицията с до 39%, де факто води до свиване със задна дата на преференциалните цени.

Ние сме на мнение, че такова решение е изключително антипродуктивно и би могло да постави под въпрос бъдещи чуждестранни инвестиции в България не само в сектора на възобновяемата енергия.

В този сектор има инвестиции от няколко стотин милиона евро, направени от инвеститори от нашите държави. Те са финансирани от международни и национални банки и са основани на съответните бизнес планове, разработени на базата на българското законодателство. Решението на ДКЕВР от 14 септември прави тези бизнес планове невалидни и излага на риск сериозна част от инвестициите.

В резултат от това имиджът на България като на страна със солидна законова база за чуждите инвеститори, може да се окаже под въпрос. Не може да се изключат и отрицателни последици за българската банкова система и външното банково финансиране.

Г-н Министър, ние оценяваме вашите усилия в насърчаването на бизнес средата в България ибихме искали да ви призовем за незабавна намеса по този въпрос, така че настоящите инвестиционни проекти да продължат да бъдат икономически жизнеспособни и доверието сред външните инвеститори да бъде възстановено.

8 октомври 2012 г.

Подпис на посланиците на:

Белгия

Китай

Финландия

Германия

Ирландия

Корея

Португалия

Турция

Великобритания

Дания

Франция

Гърция

Италия

Словакия

Литва

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |