Първа соларна война

29.05.2012 15:27 0 | Прочетена (2110)

От остро недоволство и заплахи за търговска война до търсене на вратички за заобикаляне на новото финансово бреме. Така накратко може да се опише поведението на китайските власти и производители на слънчеви панели през последните дни. Причината е намерението на администрацията на Барак Обама да въведе високи митнически тарифи за внос на китайските соларни компоненти, които засега подбиват с около 10% цените на американския пазар.

Преди около седмица Вашингтон обяви, че ще наложи антидъмпингови мита на китайските силициеви клетки, които се използват в слънчевите панели. Миналия октомври германската SolarWorld, която има производства в Орегон и Калифорния, и шест други компании също с фабрики в САЩ направиха официално оплакване срещу евтиния внос, който се подпомага от Пекин чрез скрити субсидии - евтини заеми с държавни гаранции, земя и други. Според адвокатите на SolarWorld китайският износ на слънчеви клетки и модули е набъбнал до 2.8 млрд. долара през 2011 г. спрямо 1.2 млрд. през 2010 г., което надхвърля дори рязкото нарастване на соларните инсталации в Америка.

Suntech, Trina и Yingli са сред 61 по-големи китайски компании, които са сътрудничели на търговския департамент на САЩ по време на разследването, и за техните продукти митото ще бъде 31% от цената на компонентите при внос. За всички останали производители от Китай ставката ще е 250%. По план тарифите ще бъдат начислявани заедно с таксите от 2.9 до 4.73%, въведени през март, когато департаментът първоначално установи случаи на скрито подпомагане.

В отговор китайското министерство на търговията обяви, че мерките са несправедливи и чe доказват тенденцията САЩ да залитат към протекционизъм. В петък Пекин сезира Световната търговска организация (СТО) заради американските процедури за изчисление на тарифите. В същото време беше предприета и контраатака. Програмите за насърчаване на възобновяемата енергия в щата Вашингтон, Ню Джърси, Масачузетс, Охайо и Калифорния нарушават политиките на СТО и търговските споразумения, показват предварителни данни от разследване на китайското търговско министерството, цитирани от Bloomberg. Според данните някои действия на САЩ "представляват забранени субсидии". Китай започна разследването през ноември, месец след оплакването на SolarWorld.

Междувременно китайското представителство в СТО в Женева обвини американските власти, че докато са проучвали дали Пекин дава скрити субсидии на местните фирми, те са действали "в много аспекти несъобразено с правилата и отсъжданията на СТО".

"От години Китай води търговска война срещу интересите на САЩ и ние едва сега ги порицаваме за незаконните им и хищнически търговски практики", защити мерките пред Bloomberg Майк Уeсъл, който е член на комисията за преглед на американско-китайските отношения в сферата на сигурността и икономиката. Комисията докладва по важни въпроси пред Конгреса. Енергийни експерти обаче предупреждават, че едностранните бариери и изострянето на политическото напрежение само ще влошат ситуацията.

Китайските производители и американските енергийни компании, които строят и управляват слънчеви паркове и са облагодетелствани от евтините панели, ще се опитат да спрат въвеждането на митата
преди окончателното решение на търговския департамент през октомври.

"Няма дъмпинг. Няма нечестни субсидии от правителството. Смятам, че решението на търговския департамент не се основава на факти", коментира пред "Синхуа" Ши Женрун, изпълнителен директор на Suntech, която е най-големият производител в света. По думите му Вашингтон неправилно е изчислил тарифите, тъй като за сравнение е използвал вноса от Тайланд, но там условията и соларният бизнес са много по-различни от тези в Китай.

Другата възможност е мерките да бъдат заобиколени. Тъй като тарифите се отнасят само до соларните клетки, а не целите модули, в които са сглобени, редица фирми вече обмислят да използват междинни точки при сглобяването. Според Financial Times най-големите китайски производители като Suntech,Trina Solar и  Yingli Green Energy ще използват детайли от Тайван и Южна Корея, за да запазят позициите си на бързо развиващия се американски пазар. Глобалният пазар на соларни клетки е пренаситен и затова няма да е трудно да се набавят нужните компоненти. Тази година Тайван може да произведе клетки с обща мощност 7300 мегавата, което е два пъти повече от очаквания размер на пазара в САЩ. Капацитетът на Южна Корея е за 2000 мегавата.

От своеобразната търговска война вероятно ще се възползват тайвански производители като Motech  и Neo Solar Powerг, коментира Financial Times. Въпреки че производствените разходи при тайванските и корейските слънчеви клетки може да се окажат по-високи, излишъкът на глобалния пазар ще поддържа цените им ниски. Анализаторите очакват известно поскъпване на клетките и модулите в САЩ, но не и с 31%, какъвто е размерът на тарифата. Така на практика ефективната подкрепа за американските производители, които обикновено имат по-големи разходи от азиатските си конкуренти, не е гарантирана.

Очаква се в сряда американският търговски департамент да представи изчисленията си за това какви тарифи трябва да плащат и китайските производители на кули за ветрогенератори. Съмнението отново е, че тези фирми също получават нерегламентирана държавна подкрепа. Всяка година Америка внася от азиатската страни части за вятърни кули за около 103 млн. долара.

Разразилата се "слънчева война" е част от по-широките икономически спорове с Пекин. САЩ и Китай не могат да се разберат за търговския достъп до стоманени тръби, продукти от пилешко месо, автомобилни гуми и музикални произведения. През март заедно с Европейския съюз и Япония Америка сезира СТО заради ограниченията за износ на рядкоземни метали, които Пекин е наложил.

източник:в.Капитал Daily


Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |