Над 250 мъртви бебета делфини за месец

28.08.2015 11:11 0 | Прочетена (11811)

Това са данните до момента от преброяването на група граждани от инициативата "Да запазим Корал" и експерти от неправителствената организация "Зелени Балкани", заели се да събират, картират и разследват тревожно зачестилите случаи на изхвърлени мъртви делфини по бреговете на цялото българско Черноморие от края на юли, съобщава Дневник.

250 е броят на постъпилите и обработени от тях граждански сигнали от 25 юли до 25 август 2015 г., но вече има още 42 нови сигнала, които все още не са добавени към общата статистика. Те се събират в информационна мрежа, създадена по спешност от доброволците, след като стана ясно, че държавните органи са затруднени да поемат стотиците сигнали, да направят налагащите се аутопсии и да установят своевременно причината за масовото измиране на делфините, които са защитен вид, а убийствата им са престъпление по Наказателния кодекс.

Атанас Русев от "Да запазим Корал" е и главният активист, сезирал обществеността и отговорните институции за мащаба на проблема. Той е бивш концесионер на плажа "Корал", спелеолог, екоактивист, а сега инициира доброволни и безвъзмездни действия по изследването. Днес (27 август) той публикува подробен материал, в който огласи резултатите от преброяването на тези инциденти и отчита на какъв етап е разследването на двете организации до момента.

За действията си гражданските сдружения не са получили финансиране. В същото време сериозно финансиране от 1 954 000 лв. е заделено по Оперативна програма "Околна среда" отново за преброяването и изследване на китоподобните по българското Черноморие по проект, който представи пилотни разултати, както и закупената най-модерна технология през март.
 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |