Как бяха унищожени поради бездействие 400 ха смърч на Витоша

19.01.2012 14:16 0 | Прочетена (1945)

На 22 май 2001 год. ветровал унищожава 62 ха смърчови гори в резерват „Бистришко бранище“. Резерватът попада в територията на Природен парк „Витоша“ и е обявен за биосферен по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.

Със заповед на тогавашния министър на околната среда Евдокия Манева се създава комисия, която да анализира на място пораженията от природното бедствие.

Въпреки становищата на научната общност, най-вече на представителите на БАН, комисията под натиска на няколко души еколози и на директора на ДПП „Витоша“ Тома Белев взема решение да предложи на министъра да няма човешка намеса в резервата.

Приложено изпращаме Протокол от заседанието на комисията и становище на Дирекцията на Природен парк „Витоша“. Според това становище изнасянето на падналата дървесина „ще има сериозни негативни последствия и е напълно недопустимо“.

Следствие на това недалновидно и целенасочено решение в поразените от ветровала зони започва неконтролируемо размножаване на вредителя корояд типограф. В момента засегнатата територия е над 15 пъти повече от първоначалната, а стопанските загуби се изчисляват на над 150 000 м3 дървесна маса.

Съгласно доклад на инж. Ал. Дунчев, изготвен през 2007 год., част от който също прилагаме, поразената зона е над 400 ха.

Вместо Директорът на ДПП „Витоша“ да започне интензивни теоретични и практични действия по намаляване на вредите от корояда върху цялата екосистема на Природен парк „Витоша“, защото короядни петна са вече изникнали и в района на хижа Алеко, м. Офелиите и ветровала, се случва нещо съвсем друго.

През 2007 год. на адреса на Дирекцията на ПП „Витоша“ в София, ул. Антим І № 17, се регистрира Инициативна група „Витоша“, сдружение, дейността на което дублира на 100% необходимите действия, които трябва да се извършват от Дирекцията на Природния парк.

Едно от управляващите сдружението лица е служител на администрацията на ПП „Витоша“. Това е Десислава Василева Гюрова, експерт по флората. Другият е Теодор Петров Тодоров, избран за външен експерт, оценител за участие в комисия за избор по Мярка 41 ”Прилагане на стратегии за местно развитие” и по Мярка 431 „управление на местни инициативни групи, придобиване на умения и постигане на обществена активност на съответната територия за местните инициативни групи, прилагащи стратегии за местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони  към Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Същият е и управител и съдружник в търговско дружество с фирма „ПИ ДИ ЕМ СЪРВИСИС“, като адресите за контакт, публикувани на сайтовете на ИНИЦИАТИВНА ГРУПА „ВИТОША“ и „ПИ ДИ ЕМ СЪРВИСИС“ са едни и същи, а именно: гр. София, ул. „Неофит Рилски” N 56, ап. 1.

Не смятаме за законно да откажеш да изпълняваш задълженията си по извършване на действия съобразно предмета на дейност на Дирекцията, а същевременно да осигуриш финансиране и да стимулиращ частно сдружение да извършва същите тези дейности, използвайки служителите на дирекцията на Парка.

Усвоените от сдружение „Инициативна група Витоша“ средства са в размер на 136 000 лв. Официално признание на този факт е включено  и в годишния отчет за дейността на ДПП „Витоша“ за 2009 год., стр. 66, където е отбелязано, че Дирекцията продължава дейността по залесяване на сдружение „Инициативна група Витоша“ т.е. държавните служители изпълняват проект на частно сдружение.

И изпълнители, и координатори, и участници в частния проект на „Инициативна група „Витоша“ са служители на ДПП „Витоша“. Главен координатор е Владимир Евгениев Милушев, експерт в ДПП Витоша, а финансовият отчет за изпълнението на проекта е подписан от Десислава Василева Гюрова, която, както писахме по-горе, е експерт по флората в ДПП „Витоша“.

Прави впечатление, че на адрес София, ул. Антим І № 17, който е ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, освен Дирекцията на ПП „Витоша“, има регистрирани следните частни неправителствени сдружения:

1.      Асоциация на парковете в България

2.      Фондация „Природен парк Витоша“, която дори извършва стопанска дейност от посочения адрес

3.      Инициативна група „Витоша“

Всички тези сдружения са с предмет на дейност, идентичен с дейността на Дирекцията на Природен парк „Витоша“ с директор Тома Георгиев Белев ЕГН 6612282388, поделение на Изпълнителна агенция по горите.

Освен изложеното до тук, никъде в публичните регистри не установихме:

1.      Да е обявяван търг за отдаване на помещение публична държавна собственост под наем, разрешение за което се дава от Министерски съвет на Република България.

2.      Съгласно нормативните документи процент от наема да е превеждан в държавния бюджет.

3.      разрешение на принципала – Изпълнителна агенция по горите, за допускане регистрация на частни сдружения на адрес на държавна институция, още повече находяща се в сграда ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.

 И за двата случая смятаме, че съвместяването на дейности между държавна структура и частни сдружения, включително използването на финансиране от частните сдружения с участието на държавната дирекция, е прецедент и в случая има нарушения, наказуеми съгласно чл. 226, ал. 1 и 2 на НК.

МОЛИМ да извършите проверка и след като установите истинността на нашето изложение, длъжностното лице директор на Дирекция Природен парк „Витоша“ Тома Георгиев Белев да бъде санкциониран съгласно закона.

Също така искаме да се провери какви възнаграждения са получавали служители в ДПП „Витоша“ при реализацията на проекта, финансиран от сдружение „Инициативна група Витоша“.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |