Най-горещото десетилетие в Европа досега

23.11.2012 16:13 0 | Прочетена (1542)

Европейските температури през последните десет години са били 1,3 градуса по Целзий по-високи от времето на прединдустриалния период. Това са били най-топлите дни, откакто се води статистика, показва ново изследване от Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) - консултативен орган на ЕС по отношение на климата, цитирано от Euractiv.

Докладът установява, че от 2002 г. насам валежите са намалели в южната част на Европа, като същевременно са се увеличили на север, където са и по-екстремните метеорологични явления.

Междувременно ледовете в Гренландия, Арктика и много европейски ледници се топят.

"Изменението на климата е реалност в целия свят, както и степента и скоростта на промяната става все по-очевидна", казва Жаклин Макглейд - изпълнителен директор на ЕАОС.

"Това означава, че всяка част от икономиката, включително домакинствата, трябва да се адаптира, както и да намалява емисиите", посочва още тя.

В доклада на ЕАОС "Изменението на климата, въздействията и уязвимостта в Европа през 2012 г.", се казва, че степента на въздействие от изменението на климата ще се различава по целия континент, като Средиземноморието ще бъде засегнато от топлинни вълни, а Северна Европа ще страда от крайбрежни и речни наводнения.

Горещите течения са увеличили честотата и продължителността си през последното десетилетие, причинявайки десетки хиляди смъртни случаи, според доклада. Няколко големи засушавания също са били регистрирани през последните десетилетия.

В същото време нивото на световния океан се увеличава с 3 мм годишно през последните 20 години, в сравнение с 1,7 милиметра през 20-ти век. Това увеличение трансформира крайбрежните райони на Европа.

"Около една четвърт от европейската брегова линия, за която има налични данни, се руши, отчасти поради увеличаването на човешките дейности в крайбрежната зона", се казва още в доклада.

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |