Война за шистовия газ между Обама и Ромни

23.10.2012 09:13 0 | Прочетена (1487)

Шистовият газ стана основна тема за война между кандидатите за президенти на САЩ Барак Обама и Мит Ромни. Той стана един от най-оспорваните въпроси при техните дебати, които текат броени дни преди изборите. И двамата се борят да представят себе си като радетели за енергийната независимост на Америка. През последните години този проблем е много актуален покрай технологичната революция в сектора – САЩ дръпнаха много напред и за първи път от 2011 г. износът им превиши вноса. Това се дължи основно на ВЕИ и добива на газ и нефт. Според някои прогнози до края на това десетилетие Щатите ще изпреварят в това отношение досегашните лидери Русия и Саудитска Арабия и това ще им помогне да си върнат ролята на безапелационен световен лидер, която кризата постави под въпрос. Ромни обаче настъпи Обама като упрекна неговата администрация в опит за спъване на шистовия газ.

Става въпрос за опита на институциите да озаптят фракинга, който придоби доста печалба не само у нас, а и в цяла Европа. Както е известно България и Франция му наложиха мораториум, а Полша и Румъния – пълна забрана. Не е ясно доколко за Ромни застъпването за въпросната технология, очевидно подплатено от спонсори от сектора за неговата кампания, ще изиграе положителна роля в битката му за Белия дом. Заради документалния филм – носител на Оскар GasLand голяма част от обществото в Щатите е настръхнала срещу шистовия газ поради начина на добив, наречен фракинг.

Не е тайна, че именно това накара администрацията на Обама да възложи на Агенцията за защита на природата EPA подробно да изучи и да докладва плюсовете и минусите на хидравличното разбиване на земните недра с цел получаване на газ и нефт. Научният и административен сондаж показа нещо, което е много важно за България – малките инсталации, каквито ще бъдат тези у нас, са най-опасни с оглед унищожаването на природните екосистеми в своите райони, докато при огромнитеи, каквито има на повечето места в САЩ са с по-контролиран риск, освен това носят приход, който би могъл да компенсира евентуални вреди, пише авторитетното списание Тайм. Според еколози обаче това е начин големите компании да наложат своите правила в бранша.

 

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.






Приятели: слава бг | 19min |