Светът се насочва към "продоволствени войни": Голям търговец на суровини

Светът се насочва към "продоволствени войни": Голям търговец на суровини
28.06.2024 09:44 0 | Прочетена (119)

Според един от най-големите световни търговци на селскостопански стоки Olam Agri, цитиран от Financial Times, светът е изправен пред "продоволствени войни", тъй като геополитическото напрежение е довело до засилване на протекционизма на фона на опасенията за намаляване на доставките.

Базираната в Сингапур търговска къща е част от по-широката група Olam Group, която оперира в повече от 60 държави и доставя хранителни и промишлени суровини на 22 000 клиенти по целия свят.

"Водили сме много войни заради петрола. Ще водим още по-големи войни за храна и вода", бе цитиран главният изпълнителен директор на Olam Agri Съни Вергезе, който миналата седмица участва в потребителската конференция на Redburn Atlantic и Rothschild.

Главният изпълнителен директор предупреди, че търговските бариери, наложени от правителствата, които се опитват да поддържат вътрешните запаси от храни, са изострили инфлацията при храните.

Според доклада цените на храните са започнали да се покачват след пандемията и са се покачили след ескалацията на конфликта в Украйна и западните санкции срещу Русия. Ограниченията доведоха до блокиране на част от износа на зърно и торове, което задълбочи продоволствената несигурност в по-бедните страни и изостри кризата с разходите за живот.

В същото време големите търговци на селскостопански стоки са реализирали рекордни печалби през 2022 г., посочи Вергезе.

Според главния изпълнителен директор повишената инфлация на цените на хранителните продукти отчасти е резултат от правителствена намеса, тъй като по-богатите държави са натрупали излишъци от стратегически суровини, които са "създали преувеличен дисбаланс между търсенето и предлагането".

Индия, Китай, всички имат буферни запаси", каза Вергезе и добави: "Това само задълбочава глобалния проблем."

Изменението на климата, което възпрепятства селскостопанското производство в световен мащаб, доведе и до засилване на протекционизма в световен мащаб, твърди Вергезе. Той спомена Индонезия, която през 2022 г. забрани износа на палмово масло, за да защити местния пазар, и Индия, която миналата година наложи ограничения върху износа на някои видове ориз в опит да ограничи нарастващите вътрешни цени.

"Ще виждате все повече и повече такива неща", каза Вергезе.

Той призова събралите се ръководители от потребителската индустрия, сред които бяха ръководителите на Coca-Cola и Associated British Foods, да се "събудят" и да предприемат повече действия по отношение на изменението на климата.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк предупреди по-рано, че светът се движи към катастрофално бъдеще, в което десетки милиони хора ще бъдат изложени на риск от глад, ако не се предприемат адекватни мерки срещу изменението на климата. Екстремните метеорологични явления оказват значително отрицателно въздействие върху реколтата, стадата и екосистемите, което поражда допълнителна загриженост за наличието на храна в световен мащаб, каза той.


 

 Пламен Валентинов

Facebook Сподели във facebook.com

Коментари

Няма коментари към тази новина !

econews.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.


Приятели: слава бг | 19min |